Esas olan yöneliş

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2009 Güncelleme 01 Eylül 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* Piyasada satılan, ellerimizde bulunan çeşitli dua kitapları var. Bu kitaplarda her konu için kalıplar halinde Arapça dualar bulunuyor. Bazılarında bu duaların tercümeleri de var. Bunları aynen okumak zorunda mıyız?
Dua örnekleri, Kur'an-ı Kerim'de ve Hadis-i Şerifler'de de vardır. Kur'an'da, Peygamberlerin ve geçmişteki salih kişilerin duaları nakledilir. Hatta bazen nasıl dua etmemiz gerektiği de dillendirilir. Ayrıca Hz. Peygamber'den gelen hadislerde de güzel dua örnekleri bulunur. Böyle delillere dayanan dualara "Me'sûr Dualar" adı verilir.

DUA DA BİR İBADETTİR
Bu dualardan bazılarını biz namazda da ibadet olarak, okuyoruz. Bu duaların özellikle Kur'an'daki duaların Arapça orijinal metinlerinin, ayrıca edebiyat yönünden de yüksek değerleri vardır. Manasını bilen veya bilmeyen herkesin bu duaları ibadet maksadıyla okuması sevaptır. Ancak duadaki esasın, Allah'a yöneliş olduğu göz önüne alındığında, manasını bilerek, anlayarak, hangi dilden olursa olsun, herhangi bir formüle ve kalıba bağlı kalmaksızın niyazda bulunmak, gerçek duadır.