Yaklaşan seçimde değişim beklentisi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2009 Güncelleme 24 Temmuz 2009, 00:34

İÇİNDEKİLER

Kuzey Irak'ta etkin iki ayrı Kürt bölgesi ve grubu var. Mesut Barzani önderliğindeki KDP (Kürdistan Demokrasi Partisi) ve diğeri Celal Talabani önderliğindeki KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği). KDP ile KYB arasında çıkan anlaşmazlıkların yerini son yıllarda ikisinin birleşme süreci aldı. Hatta yaklaşan 25 Temmuz seçimlerine 2005 seçimlerinde olduğu gibi yeniden ortak liste ile giriyorlar. Yarın yapılacak Irak Kürt Federasyonu'nda seçimlerde 111 milletvekili seçilecek. Kürtler, 100 milletvekili seçecek. İlk defa Türkmenler ve Asurlar 5 milletvekili, Ermeniler de 1 milletvekili çıkaracak. Yine bu seçimde ilk kez Kürt Bölgesi lideri de halk tarafından oylanacak. Mesut Barzani'nin tekrar Başkan seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Yolsuzluk dosyaları konuşacak
Seçimde üç blok var; 2013 yılına kadar görevde olacak milletvekillerinin seçileceği bu dönemde KDP ve KYB'nin karşısında üç muhalif grup yer alıyor:
Kürdistan İslami Birlik Partisi.
Kürdistan Komünist Partisi'nin listesi.
KYB'den ayrılanların oluşturduğu "Goran" değişim listesi. Muhalif grupların argümanı ise çoğu petrol ve doğalgaz anlaşmalarındaki olası "Yolsuzluk".

GORAN'LA MEYDAN OKUMA
Seçime ortak liste "Kurdistani" ile giren yönetim, seçimin galibi olacağına eminken bir rakiple karşılaştı. İki yıl öncesine kadar Talabani'nin sağ kolu olan Nevşirvan Mustafa, ayrılarak kurduğu "Goran=Değişim" listesiyle Barzani-Talabani ittifakına meydan okuyor. Eski bir peşmerge olan N. Mustafa, özellikle Süleymaniye'de güçlü.

Rap müzik eşliğinde oy propagandası
65 yaşındaki N. Mustafa'nın yaşıyla tezat olarak gençleri hedef olan propaganda çalışmaları, İran'daki Musavi hareketini anımsatıyor. Süleymaniye sokaklarında rap yaparak oy toplamaya çalışan hareketin bu seçimde Barzani'yi çökertmesi beklenmiyor. Etkisinin limitli olacağı konuşuluyor.