Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 05 Temmuz 2008  

Kontrollü ilaçlama

Keneyle mücadelede en etkin yol ilaçlamadır. Ancak uzman kontrolü olmadan 15 günde bir yapılan ilaçlamanın insan sağlığına kesin zararları bulunmaktadır.



Keneler ve kenelerle mücadelede şimdiye kadar dikkat çeken en önemli konu kene ısırıklarına karşı yapılacak ilk müdahale oldu. Dizimiz boyunca konuyla ilgili tavsiyelerde bulunarak keneyle mücadeleye katkıda bulunmaya çalıştık. Son bölümümüzde de sizden gelen soruları yanıtladık.

* Çevremdeki bazı kişilerden kenelerin uçabildiğini duyuyorum. Keneler gerçekten uçabilen hayvanlar mı?
Kenelerin kanatları olmadığından uçmaları mümkün değildir. Vücutlarının yanlarındaki 8 adet bacaklarıyla toprak üzerinde yürüyerek gezerler. Kenelerin hiç umulmayan yerlerde gözükmeleri nedeniyle uydurulan bu sözlere itibar etmeyin. Kenenin bulunmayacağını düşündüğünüz bir yerde kene görmenizin nedeni, başıboş kedi, köpek gibi hayvanların orada dolaşmış olmasıdır. Kedi ya da köpeğin kanını emen kene doyduğunda hayvanı terk etmektedir. Daha sonra bu kene düştüğü yerde yumurtlamış ve bu yerlerde yüzlerce kene ortaya çıkmasına neden olmuştur. Vatandaş çok sayıda kene gördüğü için bu tip yanlış inanışlar oluşmaktadır.

* Site içinde bahçeli ve dubleks bir evde oturmaktayız. Bahçede çiçek haricinde hobi olarak domates, salatalık gibi sebzeler yetiştiriyoruz. Site yönetimi bir ilaçlama firmasıyla anlaşarak her 15 günde bir sitenin yeşil alanlarını ilaçlatıyor. Keneye karşı gerçekten 15 günde bir ilaçlamaya gerek var mıdır?
Kene korkusu nedeniyle ilaçlama işlerinde aşırıya kaçıldığı görülmektedir. Aynı sitenin 15 günde bir ilaçlanması ancak ilaçlama firmalarını mutlu edebilir.

'AŞIRIYA KAÇMAYIN'
Kenelerle mücadele edebilmek için öncelikle kenenin hayvana tutunduğunu göz önüne almak gerekir. Site içinde ve çevredeki hayvanların ilaçlanması için veteriner hekimlere danışılarak gerekli ilaçlar kullanılmalıdır. Hayvanlardaki keneleri öldürerek ya da hayvana tutunmasını önleyerek problemi çözmek diğerinden daha kolaydır. Bahçede kene ilaçlaması yapılması için öncelikle kenenin görülmesi gerekir. Kene olabilir korkusu ile aşırıya kaçmamak gerekir. Bahçede kene görüldüğünde ilaçlama yapılmalıdır. 15 günde bir ilaçlama ise çok sıktır ve yapılmamalıdır. İlaçlar kimyasal madde içerdiğinden belli bir miktarın üzerinde kullanılması insan sağlığı için sakıncalıdır. Fazla ilaç kullanımıyla yalnızca keneler değil kene dışında birçok yararlı böcekler de ölmektedir. Örneğin bahçemizdeki karıncalar kene yumurtalarını yemektedir. İlaçlamada dikkat edilmesi gereken diğer husus ise bahçede yetiştirilen sebzelerin üzerine ilaçlama yapılmış ise bu sebzelerin tüketilmemesi gereğidir. Aksi halde arzu edilmeyen sağlık problemleri yaşanabilir.

* Hayvanları ilaçladığımız ilaçlarla evlerimizi, işyerlerimizi ilaçlayabilir miyiz?
Hayvanlardaki keneleri öldürmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmış ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hayvanlardaki kenelerin ortaya çıktığı günlerde kullanılır. İnsanların yaşam alanları olan alanlarda kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılır. Lokantalar, okullar, evler, işyerleri, piknik alanları gibi insanların yaşam alanlarında Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlı ilaçlar kullanılmaktadır. Kesinlikle hayvan ilaçları ev, okul ve işyerlerinde kullanılmamalıdır.

* Kene tutunduğunda ilk yapmamız gereken şey nedir?
Kene tutunduğunu fark ettiğinizde şehir merkezindeyseniz bir sağlık merkezine ya da sağlık ocağına giderek kenenin bir doktor tarafından çıkarılmasını sağlayınız. Keneyi bir uzmanın çıkarması en ideal olanıdır. Kenenin çıkarılması için kene kartları, kene alma pensleri ve aletleri eczanelerde satılmaktadır. Kene tutunması sağlık ocağı ve hastanelerden uzak ve ulaşımın uzun zaman alacağı bir yerde gerçekleşmişse yanınızda bulunduracağınız ince uçlu bir pens ile keneyi baş kısmından tutarak yukarıya doğru düz bir şekilde çekmelisiniz. Bu işlemde dikkat edilecek nokta şudur; pensle keneye temas edilir. Bu işlemden sonra kene 5-10 saniye içinde deriye soktuğu parçayı çeker ve deriyi bırakır. Bu esnada kene, tutulup çekilince kolayca vücuttan uzaklaştırılır. Keneyi pensle tutup uzun süre beklettiğinizde tekrar deriye sıkıca tutunur. Bu nedenle pensle tutup 5-10 saniye içinde yavaşça çekerek parçalanmadan almalısınız. Önemli olan keneyi parçalanmadan almaktır. Parçalandığında hastalık etkenleri insanlara bulaşmaktadır.


Mitat KURT

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Cezaevinde şenlikSosyetede kokain şoku
Kanlı sevdaİzmir'e arsenik ikazı!
Formula arazisinde rant...'Tuncel raporu'na imha
Göz göre göre ölümŞevkat devletten
Orman yangınları yarı...'İlik'lerine kadar...
Serinlemenin en sağlıklı...Tekin'den hodri meydan
500 bin çocuk okullu olduTürk gençlere dadılık yasak
Kansere karşı 'hassas neşter'Pedallar barış için dönüyor
Halatla hayata tutunduÖğretmene cinsel...
Regaip kandilinde 7 kişi...Erik öldürdü
Ambulans sürücüsü tek celsedeSercan'ın kusuru açlıktı
Utanmaz dayının 27 yıl...Davutpaşa mağdurları...
Müdür yaralı bulunduYeğenini kalbinden vurdu
Anne-kız cezaevine konulduAvukata silahlı saldırı
Ortağın annesine bıçakTuristler yaralandı
Korkutan yangınŞelalede balıklı ölüm
Vicdansızlar 1 haftalık...Darbe değil baskın!
Programa 'tahrik' davası'Provokatör' hakim karşısında
Işık, Günaydın'ın...
EKONOMİ
Pazarlar Pazarlar para basıyor
Hesaplı alışverişin adresi semt pazarları, her kesimden herkesi...
Memura yüzde 1 emekliye yüzde...
Marka ayrımına ceza
Teknede 1 hafta 550 YTL
Enflasyon kademeli düşecek
TOKİ'ye rekor başvuru
Mesaj çılgınlarına...
MAGAZİN
Ajda Ajda değil Pelin'miş
Süperstar ile aşk yaşadığı konuşulan Polisan'ın patronu Ertuğrul...
Gündüz deniz, gece parti
Liseli aşıklar gibi 'el ele'
Kızlar kuşattı
Fazla kilo ve selülit kurbanı
Deniz kostümü
İkinci balayı Bodrum'da
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 31°C 22°C 
ANKARA Az Bulutlu 33°C 16°C 
İZMİR Açık 35°C 24°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 31°C 23°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 35°C 22°C 
EKONOMİ
IMKB E: 34.248,620 D:% 0,97
DOLAR S: 1,233 D:% -0,72
EURO S: 1,934 D:% -0,92
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi