Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 07 Nisan 2008  
Yazar Arşivi

Hükümet modelleri ve gizli planlar

Gazeteci-yazar Taha Akyol, AK Parti'nin kapatılma davasıyla ilgili 2 senaryo yazdı. İkinci senaryoda, "Köksal Toptan modeli" bir hükümetten bahsediyordu. Akyol'un yazısının bir bölümünü aktardıktan sonra, 12 Eylül 1980 ih tilalinin ardından 28 yıldır denenen ve denenmesi planlanan hükümet modellerini, arkasında yatanları değerlendirmek istiyorum. "Tarih tekerrür ediyor" çünkü.

Köksal Toptan
Akyol'un yazısı: "Başbakan'ın verdiği yumuşama ve itidal mesajları çok isabetlidir. AKP yönetiminin 'hemen Anayasa de ğişikliğine gitmeme, zamana yayma, diyalog' gibi kararlar alması, 'referandum' lafını bırakması son derece olumludur. Senaryomun ikinci bölümünde, AKP'nin böyle yapıcı bir yol tutması var. Hatta 'Köksal Toptan modeli'nin yararlarını görerek, uygun bir zamanda bu yönde kabine revizyonuna gitmesi, üst düzey bürokraside aynı yönde bazı değişiklikler yapması...
Türbanın üniversitede serbest olması ama liselere ve kamu erkini kullanan görevlilere intikal etmeyeceği yolunda düzenlemelerle bu konudaki kaygıları gidermesi... Başbakan'ın dalaşma dilini bırakıp icraat dilini kullanması... Liberal demokrasi, piyasa ekonomisi ve AB süreci yönünde reformlara sarılması, gündeme bu konuların oturması... Bu senaryo hem Türkiye'nin hem herkesin lehinedir. Bizde yargının bir 'siyasi misyon' duygusu vardır. AKP'nin böyle bir yol tutması, muhtemelen yargıda da 'siyasi görev' yerine 'tarafsız hukuk' duygusunun ağır basmasına katkıda bulunacaktır.

Nihat Erim modeli
12 Mart 1971 muhtırası sonrasında CHP'den istifa ettirilen Nihat Erim'e hü kümeti kurma görevi verildi.

Ferit Melen
Nihat Erim'in ayrılmasından sonra aynı hükümette Maliye Bakanı olan Ferit Melen Başbakan oldu.

Naim Talu
Ferit Melen görevden istifa etti. Merkez Bankası Başkanı olan Naim Talu Başbakan ilan edildi. Yeni hükümet kuruldu.

Turhan Feyzioğlu
12 Eylül 1980 ihtilali oldu. Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren tüm partileri kapattı. Cumhuriyetçi Güven Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu'nu Başbakan yapmaya karar verdi. Bazı general arkadaşları karşı çıktı. "Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alpaslan Türkeş gözaltında. Küçük bir partinin genel başkanını Başbakan yapmayalım" dediler. Feyzioğlu Başbakan yapıldı, 5 saat sonra karar geri alındı. Sonra Sümer Oral düşünüldü. Manisalı Kenan Evren, Manisalı Oral'ı önce Başbakan, sonra kurdurulacak bir kitle partisi başkanı olarak düşündü. Oral, Demirel'den izin alamadı, iş olmadı. Feyzioğlu hükümetinde Ulaştırma Bakanı olarak düşünülen Bülend Ulusu Başbakan ilan edildi. Yardımcılığına ise Bşbakanlık Müsteşarı rahmetli Tur gut Özal getirildi.

Ulusu-Sunalp
Ulusu Başbakan'ken "Adalet Partisi yerine geçecek" bir partiyi kurması için görevlendirildi. Ulusu'nun gönlü Özal'ın kurduğu ANAP'ta idi. Partiyi kurmadı! Milliyetçi Demokrasi Partisi ismindeki partiyi, Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Necdet Uruğ'un etkisiyle görevlendirilen Turgut Sunalp kurdu.

Cengiz Tuncer-Yıldırım Akbulut
Başbakan Turgut Özal, Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıktı. Hasan Celal Güzel, Cengiz Tuncer Başbakanlık beklerken, Özal sürpriz yaptı. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'u Başbakan yaptı.

Bedrettin Dalan
DYP Genel Başkanı Demirel, Çankaya'ya çıktı. Başbakan olarak Demirel kimi seçecekti? İsmet Sezgin, Köksal Toptan Başbakanlık beklerken; kongreyi Tansu Çiller kazandı, Başbakan oldu. Demirel'in kafasındaki isim aslında Bedrettin Dalan'dı.

İsmet Ağabey
Şubat'a giderken DYP'de Tansu Çiller'i devirmek için hareket oldu. İsmet Ağabey modeli çıktı. Hüsamettin Cindoruk ve arkadaşları, DYP'den ayrılıp, Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdular. Seçime kadar "İsmet Ağabey" formülünü Cavit Çağlar ortaya attı, ama olmadı.

Yalım Erez Modeli
24 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Demirel, Bağımsız Milletvekili Yalım Erez'i hükümet kurmakla görevlendirdi. Kendisini bütün partilere eşit mesafede gördüğünü dile getiren Erez, "Peşin hükümet formülleri içinde değilim. Geniş tabanlı bir hükümet kuracağım. Bugün, siyasi çıkar, hesaplaşma günü değildir" dedi.

ANAYOL ve Refahyol
Yalım Erez, Anayol, Refahyol ve ANASOLD hükümetlerinin mimarlarındandı. 28 Şubat süreciyle birlikte "Ya ölüm ya değişim" diyerek siyaset mühendisliğine soyundu. DYP'deyken ANAP'lı Mustafa Taşar ile birlikte ANAYOL'un mimarlığını yapan Erez, daha sonra Erbakan başbakanlığındaki RPDYP koalisyonunun kuruluşunda rol oynadı. Erez, 28 Şubat süreciyle birlikte DYP'de Yıldırım Aktuna ile birlikte isyan ateşi yaktı ve Refahyol'un yıkımı için uğraş verdi. Erez, ANAYOL, Refahyol ve ANASOL-D hükümetlerinde kesintisiz olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı.

Çiller'i lider yapan isim
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığı yapan Yalım Erez, Çiller'i DYP Genel Başkanlığı'na taşıyan isim olarak şöhret yaptı. Çiller'in A takımında yer alan Erez, memleketi Van yerine Muğla'dan 1995'te milletvekili seçilerek siyasete DYP'den girdi. Çiller'i destekleme uğruna Cumhurbaşkanı Demirel, DYP'nin köklü isimleri ve basın ile arasını açan Erez, 28 Şubat süreciyle yeni ittifaklar oluşturdu. Suat Hayri Ürgüplü, Nihat Erim, Ferit Melen, Naim Talu, Sadi Irmak ve Bülent Ulusu...

Hüsamettin Özkan
1991'de Başbakan Bülent Ecevit hasta oldu. Başbakan Yardımcısı ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı Başbakan yapmak istiyordu. Hükümetten "MHP'yi çıkartmak, yerine Çiller ve DYP'yi getirme" planı vardı. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, haberi aldı, erken seçim istedi, plan yattı.

Gül-Arınç
2002 seçimlerinde Tayyip Erdoğan yasaklı idi. AK Parti seçimi aldı. Başbakan Abdullah Gül mü, Bülent Arınç mı olacak heyecanı başladı. Erdoğan, Gül'ü seçti.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Manşetimiz yakın tarihe ışık tutuyor   / 06-04-2008
 Erdoğan'ın elindeki formüller   / 05-04-2008
 İlter Türkmen: Gül çok iyi yolda   / 04-04-2008
 Başbakan: Manifesto gibi savunma yapacağız   / 03-04-2008
 'Makul mantıklı' plan   / 02-04-2008
 Milli irade ne anlama geliyor?   / 01-04-2008
 Ergenekon, Sabancı cinayetini aydınlatacak mı?   / 31-03-2008
 Demokrasi tarihinin en önemli günü 31 Mart   / 30-03-2008
 'Ortak akıl' harekete geçti   / 27-03-2008
 Gül'ün (akil adam) davranışı   / 26-03-2008
GÜNCEL
Görüşümüz Görüşümüz kavga!
Akdeniz Üniversitesi'nde karşıt görüşlü öğrenciler çatıştı. Sopaların...
Sinsi damada by by
Tecavüzle gelen vahşet!
Davanız batsın
Devlet babadan müjde
Canavar şimdi 4 köşe!
Kıskançlık kurşunu
SPOR
Bataktan Bataktan zafere
Kondisyoner Cevat Güler idaresinde bataklığa benzer bir sahada...
Holosko'dan çifte pençe!
Avcı tamam gibi
Kalk yerden pis zenci
Kod adı beyaz!
Kalli gitti Lincoln geldi!
Zirveye sarıldık
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağışlı 15°C 9°C 
ANKARA Sağanak Yağışlı 12°C 4°C 
İZMİR Çok Bulutlu 19°C 12°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 20°C 12°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 21°C 15°C 
EKONOMİ
IMKB E: 41.362,710 D:% 2,99
DOLAR S: 1,295 D:% -0,84
EURO S: 2,035 D:% -0,10
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu