Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 02 Aralık 2007  

Üç yanardağ patladı-1

Yer Beşiktaş Üzümlü Tesisleri... Bir masa etrafına toplanmışız. Söyleşiden çok dertleşmeye, kutuları açıp dökmeye yönelik bir muhabbettir amaçladığım.



Tanju: 'Şansal Büyüka ve İlker Yasin'e arka çıktık ama onlar bizi terk etti...'

Savaş Ay'ın 'Top bitti, şöhret gitti' sözüneTanju, 'Biz gönülleri fethettik' diyor

Sönmüş yanardağlara benziyorlardı. Heybetleri, başı bulutta geçmişleri, 'silinilebilemez' şöhretleri hâlâ dimdik ayaktaydı ama dedik ya 'sönmüştüler'. Tanju-Rıdvan ve Rıza'nın bu mazbut, bu tonton, ılıman hallerine bakıp ben öyle sandım belki de. Ne zaman ki soru soruyu, konu konuyu açtı, yanardağlar içten içe süren faaliyetlerini hissettirdi birden. Yeniden gök gürültüsü sesler, yeniden kımıldanmalar ve nihayet volkan patlaması. Sözcükleri yakıcı lavlar gibi sızdı, sürüklendi, önüne çıkan ne varsa yaktı kül etti. Haydi gelin yakın bir yerlerden bu yanardağ patlamasını izlemeye, eski dostların yeni haleti ruhiyelerini dinlemeye...

KARDEŞ GİBİYİZ
Yer Beşiktaş Üzümlü Tesisleri. Bir masa etrafına toplanmışız. Söyleşiden çok dertleşmeye, kutuları açıp dökmeye yönelik bir muhabbettir amaçladığım. Kardeşçe olsun için kardeş soruyla başlıyorum.
- Rıdvan siz Rıza'yla da kardeş gibiydiniz...
-
Hâlâ öyleyiz. Ben onlarda kaldım. Annesi baktı bize yıllarca.
- (gülerek) O yüzden Beşiktaş maçlarına az çıktın. Ya sakatlanırdın ya başka bir şey olurdu.
-
Yok be abi. Hatta bir derbide "Heer b.ka karışıyorsun" dedim. O da "Çok konuşma" dedi, küstük. Evde annesi durumu anladı, yemekler yapıp sofrada barıştırdı bizi.
- Samet abinin jübile maçında da kapıştık Rıdvan. Onu anlat asıl...
- O çok matrak. "Samet abi 12. dakikada çıkacak, o çıkana kadar yavaş oynayalım, gol filan olmasın. Samet çıkınca Allah ne verdiyse" dedik.
- Hatır şikesi yani. Eeee?
- Dedik ama bir ara kaleyi bomboş karşımda gördüm. Vurdum attım golü. Sonra bir daha fırsat çıktı yine attım. 2-1 biz aldık maçı.
- Bu Rıza hayatında bir defa tek maçta 2 gol attı o da bize çattı.
- Kaleci Engin dedi ki; "Yahu Rıza ilk defa kafa golü attın, beni mi buldun?
Tanju lafa giriyor.
- Ben genç milli takımda sol bek oynadım kimse bilmez.
- Sağ açık bayram etmiştir.
- Sana öyle geliyor Rıdvanım. Nerede senin gibi sağ açık. Savaş abi bu Rıdvan'ın topla durması ve kalkması dünyada hâlâ kimsede yoktur.
- Toplanıp birbirinizi methedelim seansı yapmıyoruz arkadaşlar.
- Ya ne yapıyoruz?
- Top bitti, şöhret gitti. Uyum sağlamak güç mü durumlara? Tanju sen anlatsana önce...

ŞÖHRET BİTİNCE
- Zamanında bulunduğumuz takımlarda gösterdiğimiz performans, attığımız goller, yaşattıklarımız bizi şöhret yapmış hem de sevgi odağı haline getirmişti. Özellikle de futbolu bırakınca Galatasaraylı Tanju, Fenerli Rıdvan, Beşiktaşlı Rıza'dan çok, her futbolseverin kalbini kazanmış bir insan olarak yaşıyorsun. Futbolu bırakalı 14 yıl oldu ama hâlâ sevgi taze.
- Ama faal futbol günleri gibi olmaz. Altın Ayakkabı aldığında ortalık yıkılıyordu.
- Elbette o kadar olamaz. Zaten futboldan kopmuş gibiyim. Antrenörlük yapmıyorum, yorum yapmıyorum, yazmıyorum.

GOLLERİ LUNAPARKTA MI ATTIM?
- Nasıl bu kadar kolay 'koptum' diyebiliyorsun? Adamlar futbolla ağız açıp futbolla kapatıyor.
- (sitemli ve canı sıkkın) Bilmem abi. Bakınca sanıyorum ki ben bu ülkede hiç futbol oynamadım. 240 tane golü lunaparkta attım ben sanki Savaş Abi.
- Niye bu kadar sitemlisin?
- Nasıl olmayayım abi? Bak Rıza'yla ilgili bir anım var. 16 yaşındaydık ve genç milli takımdaydık. Avusturya'yla maçta ayağı şişti, sabahlara kadar başında bekledim. Çocukken bile bu dünyadaydık yani. 10 yaşımdan beri sahalardayım ama yok sayılıyorum. Rıza hâlâ içinde ama ben yokum. Sebebini anlamış değilim. Futbolu bilmiyor muyum, çok mu geri zekâlıyım?
- Olur mu canım, cin gibisin herkes bilir...
- Belki de birilerine bir şeyleri peşkeş çekmiyorum, sıvazlamıyorum. Milli Takım'a gidiyorum 5 ay görev vermiyor bana. Niye görev vermiyorsun diyorum; "Sen Cemal Aydın'ın torpillisisin" diyor.
- Allah Allah!

ŞANSAL'I BİZ DESTEKLEDİK
- Peki burada milli takımda olanların hangisi torpilsiz? Bırak onu bunların hiç biri benim kadar Türk futboluna faydalı olmamıştır. Hiç biri ben kadar şöhret değildir.
- Haklısın...
- 12 yıl profesyonel top oynadım ben. Neredeyim? Hangi kanaldayım, hangi gazetede, hangi takımın başındayım? Yok. İsyankâra çıkmış adım. Çünkü haksızlığa gelemiyorum. Şansal'ı da (Büyüka) İlker Yasin'i de bizlerle beraber yanda koşarlardı abi. Biz koltuk çıktık, biz destek verdik, yanlarında olduk her zaman, ama bizi terk ettiler. Ama Allah büyüktür. Ben acı konuşurum ama haklıyım.
- Hıncal abi bir şey yazdı o zamanlar. İkinizin zor dönemiydi. Rıdvan ne yapıyor? Evde oturuyor, her şeye karşı çıkıyor. Tanju gidiyor İstanbulspor'da olsun oynuyor. Kopmuyor.
Rıdvan atılıyor:
- Bunu biraz açmak isterim. Ben çocukken bile Fenerbahçeliydim. 'Ne pahasına olursa olsun Fener'de oynayacağım' diyordum. Bunu başardım. Söylediğin dönem ikimizin de kadro dışı kaldığı dönem. Çok teklif aldım o sürede. 3-4 sene oynayacak gücüm de vardı. Ama istemedim. 'Ben Fenerbahçeli Rıdvan olarak kalplere taht kurdum, öyle de kalacağım' dedim.

RIDVAN'IN GÖZÜNDEN TANJU
- Tanju'nun durumunu nasıl değerlendiriyorsun?
- Tanju'ya gelince aslında kendi tercihleri de önemliydi. Show TV'de yorumculuk yaptı, takım çalıştırdı başarılı oldu, şimdi bir gazetede yazıyor, menajerlik ofisi kurdu, milli takımda yardımcı hocalık yaptı.
- Yani kendi kusuru mu?
- Kusur demeyelim de tercih. Bunlara devam etseydi... Etmedi. Şimdi böyle konuşuyor ama kendi seçimi biraz da. Hakan Şükür belki hepimizden faydalı bir geçmişe sahip. Ama futbolcu olarak Tanju çok büyüktür. Onun gol meziyetleri dünyada başkasında yoktur. Tanju o kadar golü 250 maçta attı, Hakan 500 maçta. Bu farkın herkes de farkında. Mesela beni ve Tanju'yu çocuklarımızla Lig tv'de yayına çıkardılar. Sıradan birine yapmazlardı bunu.
Tanju çok öfkeleniyor bu konuşmaya...
- Şimdi böyle konuşursan beni üzersin Rıdvan. Onlar bana lütuf mu yaptılar yani? Lig TV futbol kanalı değil mi? 9 yıl olmuş kurulalı 2 defa çıkmışım 9 yılda. Bunu bana izah etsin biri.

SENİN KABAHATİN TANJU
Diyorum ki:
- Bak penaltı topları gibi dikilmiş toplar sana. Antrenör, yorumcu, yazar. Sebat etmedin, niye ki?
- (gergince) Ben o topları gol yaptım. Yorumculuğu gayet iyi yaptım. Bildiğimi söyledim. Kimse beni dışarıdan etkileyemedi. Antrenör oldum Siirt küme çıktı. En son Göztepe'yi çalıştırdım. Cepten para bile vermeye başlayınca; 'Yahu ben hoca mıyım, kulüp başkanı mı?' dedim ayrıldım.
Yine Rıdvan alıyor lafı:
- Kendini boşuna üzüyorsun Tanju. Bizim dönemimiz bitti. Şimdi Okan, Arda var. Ama seni kalplerden silemezler.
- Silemezler tamam da Okan ve Arda mı çıkıyor televizyonlara? Onlar mı yorum yapıyor?
Rıza daha serinkanlı. Diyor ki:
- Tanju'nun uslubu sert. Bodoslama gidiyor konuların üzerine. Bazıları yadırgıyor bunu. Aslında üzülmemesi lazım. Şimdi çıksa 'ben antrenörlük yapacağım' dese kapış kapış gider.


SAVAŞ AY

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Hülya Avşar beni kullandı-1Hülya Avşar beni kullandı-2
Üç yanardağ patladı-2Onların eğitime ve...
Onların eğitime ve...Cazibe revaçta bacaklar fora!..
Yeni gezegende yaşam'Adaletten kaçamazsın'...
Yeni nesil yıkılıyorKış ortasında çiçekler açtırın
Dekorasyon rehberi
GÜNCEL
4.5 4.5 dakika için
57 kişinin öldüğü facia ile ilgili ilk tespitler tüyler ürpertti:...
Bir kalbe üç acı
Büyük saygısızlık
Ağlatan karşılama
Korkup bıraktılar
Yazıklar olsun
Virajı ölüm geçti
SPOR
Hesabı Hesabı Ali kesti
Kendisini 1.5 yıl önce şampiyonluktan eden rakibini bu kez...
Cimbom'u da yeneriz
İlk yarıda fark kaçtı
Sürpriz yapmayın
Şansımız bol olsun
Puan kaybetme lüksümüz yok
Şampiyonluk çok zor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 13°C 3°C 
ANKARA Sisli 10°C -2°C 
İZMİR Çok Bulutlu 17°C 6°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 19°C 13°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 16°C 7°C 
EKONOMİ
IMKB E: 54.213,820 D:% 1,94
DOLAR S: 1,179 D:% -0,88
EURO S: 1,738 D:% -1,11
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku