Günün Mönüsü
Fasulye Kavurması HAZIRLAMA: Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra süzgece alın. Suyu süzülünce 1 cm genişliğinde kıyın. Kaynar tuzlu suda diri kalacak şekilde haşlayıp süzün. Tereyağını tencerede eritip küp şeklinde doğranmış soğanı ilave ederek kavurun. Havuç ve domatesi rendeleyip kavrulmakta olan soğana ekleyin. Karışımı bir süre kavurun ve domatesler suyunu çekince yumurtaları ilave edip karıştırın. Karışıma haşlanmış fasulyeleri ekleyip tuz ve pulbiber serperek kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis yapın. MALZEME: (4 kişilik) 1/2 kg taze fasulye, 2 adet kuru soğan, 2 adet yumurta, 2 adet domates, 1 adet havuç, 3 yemek kaşığı tereyağı, tuz, pulbiber.
Selanik Gevreği HAZIRLAMA: Çukur bir kapta yumurtaları, şekeri, sıvı yağı, cevizi ve anasonu iyice karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek sirke ve kabartma tozunu ilave edin. Yumuşak bir hamur yapın. Hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayın. 170 derecedeki orta ısılı fırında pembeleşinceye kadar kızartın. Tepsiyi fırından alarak hamuru 2 cm kalınlığında dilimler halinde kesin. Tepsiye tekrar dilimleri sıralayın. 15 dakika daha fırınlayın. Biraz kuruduktan sonra fırından alıp soğumaya bırakın. MALZEME: (6 kişilik) 4 adet yumurta, 4 su bardağı un, 1,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı kıyılmış ceviz, 2 çay kaşığı anason, 1 yemek kaşığı sirke, yarım paket kabartma tozu.
Mozaik Kek HAZIRLAMA: Derin bir kasenin içerisinde oda sıcaklığında yumuşattığınız margarini pudra şekerini ve yumurtaları krema kıvamına gelene kadar mikser veya çırpıcı yardımıyla karıştırın. Daha sonra içine yoğurdu, bir süzgeç yardımıyla eleyerek unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam edin. Kek harcını ikiye ayırıp kase de kalan harcın içine yine bir süzgeç yardımıyla eleyerek kakao ve tarçını ilave edip karıştırın. Margarin ile yağladığınız kek kalıbın içine ilk önce vanilyalı harcı koyup, bir kaşığın sırtı ile düzeltin. Kalan kakaolu kek harcını, vanilyalı kek harcının üzerine şerit şeklinde döndürerek dökün. Bir çatal yardımıyla küçük daireler çizerek döktüğünüz kakaolu kek harcını, vanilyalı kek harcı içinde dağıtın. Önceden 185 derecede ısıttığınız fırında Mozaik keki 35-40 dakika pişirin. Pişen Mozaik keki kalıbında 15 dakika bekletip iyice soğuttuktan sonra servis tabağına ters çevirip çıkarın. Bu keki, isterseniz çikolatalı sosla süsleyerek servis edebilirsiniz. MALZEME: (4 kişilik) 3 adet yumurta, 250 g margarin, 2 su bardağı pudra şekeri, 1 su bardağı yoğurt, 3 su bardağı un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 4 yemek kaşığı kakao, 1 tatlı kaşığı tarçın.
|