Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 22 Temmuz 2007  

Acil servis



Kemik ölümünün sebebi nedir?
Sağ kalçamda bir rahatsızlık yaşıyorum. Kalçamı dışa veya içe çevirirken kalçamın dış tarafındaki kemik çıkıntısı üzerinde atlama ve ağrı hissi oluşuyor. Bunun sebebi nedir? Doktora gitmeme gerek var mı? Lütfen bu konuda bana yardımcı olun.
Ali Göktürk/ Mersin
Bahsettiğiniz olay kütleyen kalça (snapping hip) isimli hastalığa uymaktadır. Kalçanın dış kısmında yer alan 'tensor fascia lata' kasının geniş şeritsi kısmının bu bölgede kalınlaşması ve kalçanın içe dışa çevirme hareketi sırasında uyluk kemiğinin üst dış kısmının üzerinden kayarak atlaması sonucunda oluşur. Ağrılı olabileceği gibi ağrısız da oluşabilir. Özellikle hastayı rahatsız eden ağrı ve atlama sesi şikayetleri göz önüne alınarak cerrahi tedavi önerilebilir.
Ortopedi Uzm. Dr. Korkut Kasapbaşı

Genç kızlar nasıl korunmalı?
Sayın doktor, ben 22 yaşında bir genç kızım. Henüz cinsel deneyim yaşamadım ama merak ettiğim bir şey var. Benim gibi genç bayanlar için en doğru doğum kontrol yöntemi (kontrasepsiyon) hangisidir? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Rumuz / Meraklı
Rutin jinekolojik muayene sonrası herhangi bir problem yoksa, önerilecek en iyi yöntem doğum kontrol haplarıdır. Özellikle karaciğer hastalığı ve pıhtılaşma ile ilgili hastalığı olanlar hap kullanmamalı. Bu hapların kısırlık yapma gibi etkileri yoktur. Yumurtalık ve rahim kanseri gibi durumlarda ise koruyucu etkiye sahiptirler.
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Düzgün Korkmaz

Ömür boyu diyet mi yapacağım?
Sayın doktor, diyetle fazla kilolarımı verdim. Acaba diyete devam etmeme gerek var mı? Şu anki kilomu nasıl koruyabilirim?
Kader / Ankara
Ömür boyu diyet yapmak zorunda değilsiniz. Ancak, diyet bittikten sonra koruma programı uygulamak gerekir; bu süreçte diyetimizin yavaş yavaş kalorisi artırılır. Birden yemeye başlanılmaz. Bayanlarda 1800- 2000, erkelerde 2000- 2400 kaloriye ulaşana kadar bu devam eder. Kilo alımı olduğu hafta vücut o kaloriye alıştırılır. Diyette artış yapılmaz. Daha sonra alışınca kalori eklemesi yapılır. Son hafta kişi serbest bırakılır, o hafta eğer kişi kilosunu koruyorsa sorun yok koruyamıyorsa yapılan hatalar saptanır ve bu konuda uyarılır. Arada kontrol süreleri açılarak kişinin kendi kendini ne kadar kontrol edebildiği ölçülür. Verilen kilo 2 yıl korunduktan sonra oturur; bu süreç önemlidir.
Diyetisyen Fatmagül Yılmaz

Kahverengi benlerime kırmızılar eklendi
Vücudumda küçük kahverengi benler vardı. Ancak son günlerde kırmızı benler ortaya çıktı. Acaba bu tehlikeli midir?
Rumuz / Özlem
Cildinizdeki bu kırmızı benler bizim 'cherry anjiom' dediğimiz damarlardan oluşan benler olabilir. Bu benler yaş ilerledikçe ortaya çıkar ve hiçbir zaman risk taşımaz. Yakılarak veya lazer ile tedavi edilebilirler. Burada daha önemli olan kahverenkli benleriniz. Bu benlerin bazıları ileride cilt kanserine dönüşebilme olasılığını taşımaktadır. Bu tarz benlere biz 'sıra dışı displastik nevüs' adını veriyoruz. Eğer açık tenliyseniz ve çok sayıda beniniz varsa; güneşten korunmalı ve yılda bir kez bir dermatoloji uzmanı tarafından dermoskopik muayene yaptırmalınız. Dermoskopik muayene ile benler ayrıntılı incelenebilir.
Cilt Hastalıkları Uzm. Dr. Vefa Gönenç

Ben de prostat kanseri olur muyum?
Sayın doktor, 47 yaşında bir erkeğim. Babam prostat kanseri nedeni ile vefat etti. Bende de prostat kanseri olma ihtimali var mıdır? Bu konuda bana bilgi verir misiniz? Acaba, ne kadar sıklıkla kontrole gitmeliyim? Ben de kanser riski taşıyor muyum?
Rumuz / Ömer
Prostat kanserinin genetik olarak aktarılabileceği yapılan çalışmalarda saptanmıştır. Birinci dereceden akrabalarında prostat kanseri olan erkekler risk altındadır. 45 yaşından sonra her erkek sene de en az bir defa üroloğa başvurmalıdır. Bu kontroller üroloğun önerisine göre daha sık da yapılabilir.
Üroloji Uzmanı Dr. Tansu Güdelci

Çevremdeki herkes şekerden yakınıyor
Türkiye'de şeker hastalığı artıyor mu? Çevremdeki herkes bu hastalıktan yakınıyor. Sizce bunun sebebi ne olabilir?
Halil / İstanbul
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şeker hastalığı ve gizli şeker artmaktadır. Her yıl ülkemizde 100-130 bin yeni şeker hastası ortaya çıkıyor. Şeker çağımızın en büyük hastalıklarındandır ve önemi gittikçe artmaktadır. Bu artışın sebepleri ise yaşlı nüfusun çoğalması, sağlıksız beslenme, şişmanlık ve hareketsiz yaşam tarzıdır.
Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Yurt




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Ask 'Vadi'siFrikik Top 5
İçiniz rahat etsinYılın filmi seçildi
Sağlığın ana kuralı 'iman'Yıldızlar toplandı
Ne yardımı! Amaç şöhretHayalini ertelemedi
Avşar'ın Kayboluşunun...Gençlerin sevgilisi
Pastaneciden sponsor olmazTürk sinemasına TÜRSAB jesti
Özhan'ın Mevlana'sıİstanbullular caz müziğe doyacak
En güzel açılış Sezen'le yapılırAnne-baba olmanın yolu...
Hemoroidi kabızlık tetikliyorSıcak çarpmasın
Selülit tarih oluyor!..Sağlıklı bronzlaşmak için...
'Aloe Vera' mucize gibiKuş kafesi
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıAşk mesajları
Günün MönüsüHiperbarik Dr. Doğu...
GÜNCEL
Acı Acı 'Hız' kesmedi
Bugün, 40 kişinin öldüğü Pamukova'daki tren kazasının 3'üncü...
Gazze'den kacış
OKS'de 493 hata
Burcu Burcu hayat
Tam doktorluk olay!
Kötü kader
Motorunu ölüme sürdü
SPOR
Ateş Ateş bacayı sardı
Galatasaray'dan gönderilmesi hemen hemen kesinleşen yıldız...
Kuranyi yarın bitebilir
Cimbom'a acı gurbet Almanya
4x4 Kanarya
Avusturya'da olay!
Sağlam bizi zafere taşır
Tur Trabzon'a kaldı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 32°C 22°C 
ANKARA Az Bulutlu 37°C 21°C 
İZMİR Açık 41°C 25°C 
ANTALYA Açık 38°C 26°C 
ADANA Açık 34°C 24°C 
EKONOMİ
IMKB E: 52.935,750 D:% -0,73
DOLAR S: 1,272 D:% 0,28
EURO S: 1,754 D:% 0,14
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu