Günün Mönüsü
Püf Noktası Buzdolabınıza sinen ve kısa süre sonra kötüleşen kokulardan kurtulmanın çaresi; küçük bir kaba birazcık süt koyup ağzı açık şekilde dolapta bulundurmaktır...
Süleymaniye Çorbası
MALZEME: (4 kişilik) 250 gr kırmızı mercimek, 125 gr ıspanak, 125 gr margarin, 1 kaşık un, yarım adet havuç, yarım domates, yarım kabak, yarım soğan, yarım patates, 2 diş sarmısak, yeterince su, 1 çay kaşığı tuz Köftesi için: 125 gr yağsız kıyma, 1 çay kaşığı karabiber, 1 kaşık un, 1 çay kaşığı tuz
HAZIRLAMA: Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra haşlayın ve haşlanan mercimeği süzün. Ayrı bir yerde soyup yıkadığınız havuç, patates, kabak, domates, soğan ve sarmısağı rendeleyin. Bol suda yıkadığınız ıspanakları küçük küçük doğrayıp hepsini yağda kavurun. 3 su bardağı su ilave edip pişirin. Köftesi için: Başka bir tencereye yağ ve un koyup kavurduktan sonra yeterince su ile unu inceltip içine haşladığınız mercimeği ve yeterince soğuk suyu ilave edin. Biraz kaynatıp içine kavurduğunuz sebzeleri ekleyin. Çorba pişerken kıyma, karabiber ve tuzu karıştırıp küçük köfteler yapın. Bu köfteleri yağda kızartın. Kızarttığınız köfteleri kaynamakta olan çorbaya atıp 10 dakika kadar pişirdikten sonra ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın.
Kuzu Sultan
MALZEME: (4 kişilik) 1 adet kuzu kol, 3-4 parça kemiksiz kuzu eti, 2 çay kaşığı kekik, 2 çay kaşığı tuz, milföy hamuru Sos için: 1 kaşık margarin, 1 kaşık un, 2 adet rendelenmiş domates, 1 bardak etsuyu, 1-2 adet defne yaprağı
HAZIRLAMA: Kuzu kolunu kemiklerinden ayırın. İyice açıp döverek genişletin. İçine kemiksiz kuzu eti, tuz ve kekiği ilave edip, rulo yapın. Milföy hamurunu ruloyu kaplayacak büyüklükte açtıktan sonra hazırladığınız ruloyu sarın. Orta ısılı fırına verip, pişirin. Rendelenmiş domatesleri eritilmiş margarinde kavurun. Unu ilave edip, birkaç kez karıştırın. Et suyunu ve defne yapraklarını ekleyip 1-2 taşım kaynatın. Eti fırından alıp, dilimleyin. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip, pilav ve patates püresi eşliğinde servis yapın.
İrmikli Tel Kadayıfı
MALZEME: (4 kişilik) 250 gr tel kadayıf, 125 gr margarin, 1 bardak süt, 2 yemek kaşığı kaşık irmik Şurubu için: 2 bardak toz şeker, 2 bardak su, yarım limon suyu Üzerini süslemek için; Çekilmiş ceviz, fındık, badem ya da fıstık
HAZIRLAMA: Sütü tencereye alıp irmiği ilave edin. Orta ateşte karıştırarak hafif koyulaşıncaya kadar pişirin. Tel kadayıfları eritilmiş margarin ile iyice ovun. Yağlanmış tepsiye kadayıfın yarısını döşeyin. Üzerine sütlü irmiği dökün. Kalan kadayıfı sütlü irmiğin üzerine kapatıp önceden ısıtılmış orta dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Şurubu için toz şeker ve suyu tencerede kaynatın. Koyulaşınca yarım limon suyunu ilave ederek ateşten alıp ılınmaya bırakın. Kadayıfı fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti gezdirerek dökün. Kadayıf şerbetini çektikten sonra arzuya göre üzerini çekilmiş ceviz, fındık, badem ya da fıstık ile süsleyin. Kare şeklinde dilimledikten sonra tabaklara alarak servis yapın.
|