Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 09 Ocak 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Kafkasya'dan tüm dünyaya
Saray onlara emanet
Kendini eğitime adamış bir hayat
Tereyağı ve un vazgeçilmezleri

7 düvele dağılan halk



SÜRGÜN, 8 milyon Çerkez'i dağıttı... Çerkezler, Kanada'dan Endonezya'ya kadar onlarca ülkede yaşıyor.

***

Kafkasya'dan tüm dünyaya

Sürgünün ardından göçen Çerkezler'e bugün her ülkede rastlamak mümkün... Kafkas Kartalları, ABD'den Irak'a Çin'den Endonezya'ya kadar geniş bir coğrafyada yaşıyor....

Dünya'da yaklaşık 8 milyon Çerkez var. Bunların yüzde 60'ı, anayurtlarının dışında yaşıyor. Başta Türkiye olmak üzere Ürdün, Suriye, İsrail, ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, Belçika, Libya gibi dünyanın 40 kadar ülkesine dağılmış durumdalar. Hatta Kanarya Adaları'ndan Endonezya'ya, Irak'tan Çin'deki Mançurya'ya, İran'dan Tunus'a kadar akla gelmeyecek birçok ülkede Çerkezler'e rastlamak mümkün. Çerkezler'in en fazla olduğu yer ise Türkiye. Türkiye'de daha çok Abzehler, Abhazalar, Şapsığlar, Ubıhlar ve Kabardeyler bulunuyor. Ayrıca Çeçenler, Dağıstanlılar ve Osetler de var. Sürgünde tampon olarak Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk ve Romanya gibi Balkan ülkelerine yerleştirilen 200 binden fazla Çerkez, 93 harbinden sonra Ruslarla yapılan anlaşma sonucu ikinci kez sürgüne uğradı. Anadolu'ya getirilen Çerkezler, bu kez de Bandırma, Aydın, Manisa, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Suriye ve Ürdün'e gönderildi.

GOLAN'IN GERÇEK SAHİPLERİ
Sürgünde, Samsun ve Trabzon'dan Suriye'ye gönderilen ilk Çerkezler, Kürt ve Bedeviler'e tampon olması için kuzeye yerleştirildi. Balkanlar'dan gerçekleştirilen ikinci sürgünde gemilerle İskenderun ve Beyrut limanlarına getirilen 70 bin Çerkez, Golan tepelerinde yaşamaya başladı. Bu arada bir kısmı iklim koşulları nedeniyle yaşamını yitirdi. Ardından Arap-İsrail savaşlarında büyük darbe yediler. Araplar'ın geri çekilmesine rağmen Çerkezler, özel birlik oluşturup Yahudiler'e karşı savaştı. Önce işgal edilen toprakları geri almalarına rağmen Araplar direnmeyince bu topraklar tekrar İsrail'e geçti. ABD, Çerkezler'e, Golan'daki haklarından vazgeçmeleri halinde New Jedsey ya da Kaliforniya'ya yerleşmelerini teklif etti. Bazı Çerkezler, bu teklifi kabul edip ABD'ye yerleşme kararı aldı. Kalanlar da Şam civarına yerleşti. 1960'lı yıllarda Suriye'deki Çerkezler'in toplam nüfusu 38 bine kadar geriledi. Bazı Çerkezler de son dönemde ana yurtlarına döndü. Bugün Suriye'de 35 bin Çerkez yaşıyor.

İSRAİL'DE ANA DİLDE EĞİTİM
Suriye ve Ürdün'e gönderilen Çerkezler'den bir kısmı, Filistin'de Araplar'la Yahudiler arasıda bulunan Tiberial bölgesindeki köylerini kurdu. Ürdün devleti kurulduktan sonra manda ile yönetilen Filistin'de kalan bu Çerkezler, Yahudilerin bağımsızlık savaşı sırasında onların yanında yer aldı. İsrail ordusuna giren Çerkezler, Yahudi devletinin destekçisi oldu. Aslında Rusya'dan gelen ilk Yahudiler'den bile önce bölgeye gelmiş olan Çerkezler'in bu girişimi, Yahudiler'e büyük güven sağladı. Günümüzde 2 bin 300 Çerkez'in yaşadığı Kfar-Kama ile bin 200 Çerkez'in yaşadığı Reyhaniye, oldukça gelişmiş ve modern iki köy. İsrail'in bu köyler için bütçeden yılda ayırdığı rakam ise 1,5 milyon dolar. Kendi okulları bulunan Çerkezler, sayılarının azlığına rağmen kültürlerini koruyor. Çocuklar da öğrenimlerini, ana dilde yapıyor. Tek sorunları ise nüfusları az olduğu ve akraba evliliği yapamadıkları için evlenecek Çerkez bulamamaları.

AMERİKA'DAKİ SAYILARI 5 BİN
İkinci Dünya Savaşı'nda Rusların işgalde Almanlar'a yardım ettiklerini öne sürdüğü Çerkezler'in bazıları, Avrupa ülkelerine göç etti. ABD'de ise bugün 5 bin Çerkez yaşıyor. Sürgünde Trablusgarp'a yani bugünkü adıyla Libya'ya da bin aile gönderildi. Bugün Bingazi'deki Mısrata'da yaklaşık 20 bin kişiden oluşan "Asiretül Çerakisa" (Çerkezler Asireti) var. Bu Çerkezlerin erken çağlarda deniz yoluyla, Kabardey Bölgesi'den geldikleri sanılıyor.

VARNA'DA HÂLÂ 4 KÖYLERİ VAR
Almanya'da da 10 bin kadar Çerkez yaşıyor. 6 ayrı kentte dernekleri var. Hollanda'da da 2 bin 500 Çerkez yaşıyor ve dernekleri var. Fransa ve Belçika'da yaşayan Çerkezler de birer dernek kurmuş. Varna'da halen dört Çerkez köyü bulunuyor ve hem özel kıyafetlerini hem de dillerini koruyorlar. Kosova'da kalanların bir kısmı ise 1998'de anavatanlarına dönerek Maykop'un Mefahable köyü'ne yerleştiler.

MISIR'I 135 YIL YÖNETTİLER
Selahhaddin Eyyübi döneminde paralı asker ya da köle olarak geldikleri Mısır'da sert ve hızlı hareket kabiliyetleriyle en çok tercih edilen askerler olan Çerkezler, kısa sürede çoğaldı. 1426'da Kıbrıs'ı da alan Çerkez Memlukluları'nın iktidarı, 1517'deki Mercidabık Savaşı'nda Yavuz Sultan Selim'e yenilmeleriyle sona erdi. Mısır'ı ve halifeliği devralan Yavuz, ülkeyi yirmi dört vilayete ayırarak her birini bir Çerkez beyinin emrine verdi.


Nejdet ÇOKAN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Rezilliğin dozu kaçtı'Can'ları yandı
Küstah yönetmenBaşrolde hüzün
Katil şofbenCanavardan iade-i ziyaret
Rekor kıran kurs3 aylık gelin hayatına son verdi
Üniversiteli kıza çöp...Dini kitap arasında porno CD!
2 güvenlik görevlisine...Önce olgunluk sonra ÖSS
Belediyede ilginç bir icraErken uyarı faciayı önledi
Kışlada intiharSakin olun çok yaşayın
Bal yarayı hızla iyileştiriyorMeyvesiz asla
Türkler'e müjdeEge'ye büyük övgü
Perili jandarmaTıbbi atık paniği
Hayata 2. 'Merhaba''Yavrumu verin'
Bodrum'da protestoHelva zekayı geliştiriyor
Alzheimer geni yıllarca bekliyorKalkavanlar ağlıyor
'Nazar Boncuğu' kuruduKahramanımızsın balyoz
Acemi ölümBar patronuna kurşun
Tecavüzcüleri kamera yakaladıOkulda yangın
Yüksek atlama!Şüpheli intihar
Dolandırılmış gördük Kubi'yiKaragözüm arşivlenmiş
Barbaros'un oyunuTaş ocağına köylü isyanı
İhmalkârlığın resmidir...Milli Piyango'ya bak...
Ermeni Şehri'nde Türk'e baskıSatılık devlet
Soğuk ve puslu çileDeprem mola vermiyor
En yaşlı fosilHerkese spor...
Çilekler sepette5 yıldızlı tuvalet
Satır arası aşkMucize okulda!
1 kişiye 149 bin YTLExtra
EKONOMİ
Emlak Emlak cazip geldi, Almanlarla inşaat boyası pazarına girdi
Alman Meffert'in 'Düfa' markası ile inşaat boyası pazarına giren...
Kıbrıs üzerinden İsrail'e su
Borsayı elektrik çarptı dış...
Frak giymeyi değil ihracatını...
Petrolde 'beyaz' şantaj
Enflasyon hedefi tutmadı...
'Özel hastanelerin % 85'i...
MAGAZİN
Sözleşmeyi Sözleşmeyi ben istedim
Hande evlilik sözleşmesini, 24 saatlik eşi olan Fethi Pekin'in değil...
Aşkları bronzlaştı
Orhan Baba çıktı meydane!
Ekinci'ye havalı fırça
'Saçını başını yolarım'
Vahşi Batı'dan Etiler'e
35'inci yaş göbeği attı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 12°C 4°C 
ANKARA Sisli 8°C -4°C 
İZMİR Yağmurlu 16°C 6°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 16°C 4°C 
ADANA Az Bulutlu 16°C 0°C 
EKONOMİ
IMKB E: 37.832,050 D:% -1,57
DOLAR S: 1,444 D:% -0,79
EURO S: 1,877 D:% -0,79
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu