Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 12 Kasım 2006  

Acil servis



Gözlerimde yanma var
Çok fazla televizyon izliyorum. Zamanımın çoğunu bilgisayar ve televizyon karşışında geçiriyorum; uykumu da alamıyorum. 26 yaşındayım, gözlerimde bir yanma oluyor. Sabah kalktığımda devam ediyor. Neler yapmalıyım?
Vedat Tibetli / İstanbul
Günlük hayatımızda yer alan bilgisayar kullanma, televizyon seyretme ya da kitap okuma gibi aktivitelerin gözlerimize kalıcı zararı yoktur. Ancak bu gibi dikkat gerektiren aktiviteler sırasında göz kırpma sayısı azalmakta, gözyaşı daha çok buharlaşarak göz yüzeyinde kuruluk oluşturmaktadır. Bunun sonucu olarak yanma, batma, sulanma, kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler rahatsızlık verdiğinde, oda havasının nemlendirilmesi, her 10-15 dakikada bir 30 saniye kadar gözlerimizi sık kırpıştırıp pencereden uzaklara bakmak gibi tedbirler faydalı olabilir.

Bademcik iltihabı için neler yapmalıyım?
Sıkı sık bademciklerim iltihaplanıyor. Artık beni çok halsiz bırakıyor. Antibiyotik kullandığımda geçiyor, ama hafif bir üşütmede tekrarlıyor. Ne yapmalıyım?
Sertap Buğra / İzmir
Bademcik iltihaplarında en az 10 gün penisilinli bir antibiyotik tedavisi gerekiyor. Eğer bu tedavi yapılmazsa, boğazdaki mikroplar vücuda yayılıp başka sistemlerde problem yaratabiliyor. Dolayısıyla, 10 gün düzenli penisilin tedavisi görülmesi çok önemli. Halsizliğiniz ya nekahet döneminden olabilir, ya da antibiyotikler sizi biraz hırpalamıştır. Birkaç gün vitamin alabilirsiniz. Ama yine de 4-5 gün vitamin uygulamasına rağmen halsizlik devam ediyor ve genel durumunuz düzelmiyorsa, o zaman mutlaka doktorunuza yeniden başvurmalısınız.

Ailemde kalp ölümleri var, endişeliyim...
Babam ve amcalarım kalp krizinden vefat etti. Ben 36 yaşındayım. Acaba bende de kalp hastalığı ortaya çıkar mı?
Orhan Karabacak / Ankara
Genetik geçişli çeşitli kalp hastalıkları veya kalp-damar sistemini etkileyebilen diğer hastalıklar vardır. Genel olarak, genetik geçişli kalp hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları (kalp delikleri, kapak darlıkları ve büyük kalp damarlarının yerdeğiştirmesi gibi) olabilir ki, bunlar bebeklik döneminden itibaren bulgu verir. Kalp kasının anormal kalınlaşması, genç yaşta ani ölümlerin sebebidir. Ayrıca, bazı kalp ritim bozuklukları da genetik geçişli olabilir. Tüm bunların yanı sıra, genetik geçişli kalp dışı bazı hastalıklar vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; ailesel kolesterol yüksekliği gibi genç ve orta yaşta erken damar sertliği nedeniyle ani ölüm, kalp krizi, felç gibi sonuçlar doğurabilir. Sizin gibi anne ve babasında genç yaşta kalp hastalığı olan kişilerin bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Doğumsal kalp hastalıkları yönünden ekokardiyografi ile mutlaka kan kolesterol seviyelerinin kontrolü gereklidir. Bir rahatsızlık saptanırsa, uygun tedavi uygulanır.

Lohusa bakımı nasıl olmalı?
Doğum yaptıktan sonraki dönemi nasıl atlatabilirim? Neler yapmam gerekiyor? Lohusalık sendromundan korkuyorum. Bana neler önerirsiniz?
Ayşegül Çakırca / İstanbul
Doğumunuzu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra, lohusalık dönemini de sağlıklı geçirmelisiniz. Lohusalıkta beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Bebek bakımı sorumluluğu da üzerinize ekleniyor. Psikolojik olarak güçlü olmanız gerekiyor. Çok fazla yorulmamalısınız. Bebek bakımı ve lohusalık dönemi beslenme düzeni hakkında bilgi edinmeniz lazım. Bir de, lohusalık döneminde vitamin takviyesi ve psikolojik destek öneriyoruz.

Lazer epilasyonunda kanser tehlikesi var mı?
Lazerle yapılan epilasyonun herhangi bir zararı var mı? Teknolojik müdahalelerde kanser riski olduğundan, çok korkuyorum. Bana bilgi verir misiniz?
Yıldız Karlı / İstanbul
Epilasyonda son derecede başarılı olan bu yöntem, kıl köklerindeki boya maddesinin, ışık enerjisi kullanılarak ısı oluşturulması ve onların tahrip edilmesi esasına dayanır. Yetkin ellerde yapılan tedaviler son derecede başarılı sonuçlar verir. Kanser oluşturma gibi bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki, bazı deri kanserleri de lazerle tedavi edilmektedir. Ama unutmamak gerekir ki; lazer tedavileri güneşten bronzlamış ciltlere uygulanmaz ve her türlü lazer tedavisinden sonra mutlaka güneşten korunmak gerekir.

Oğlum geceleri altını ıslatmaya başladı
Oğlum geceleri altını ıslatmaya başladı. Acaba bir rahatsızlığı mı var? Doktora götürmem gerekiyor mu? Ne tavsiye edersiniz?
Belkıs Şentürk / Denizli
Gece idrarını kaçıran çocukların yüzde 5- 10'unda idrar yolu enfeksiyonu, şekersiz veya şekerli diyabet, böbrek ya da idrar yolları hastalıkları vardır. Geriye kalan yüzde 90-95'in nedenini ise derin uykudayken mesane kontrolünün kaybedilmesi ile açıklanabilen gece idrar kaçırması şeklinde gözlenir. Bu nedenle öncelikle asıl nedenin araştırılması gerekir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Onun atı var güzel mi güzelDoğuştan muhalif!
Eski giysilere nur yağdıEtkileyici bakışlara...
Güç sizde: Aero TTBunlar varsa, aşk var!
Şeker kendini gizlerİşte sade servet
'Cep'ten ilan-ı aşk!Sevgiliniz kalıcı mı?
Evlilik, çalışan kadını yoruyorSağlıklı saç ve tırnak...
Kimyasallar beyne zararlıVitamin deposu mantarlar
Bu filmi daha önce görmüştük...Basık alan fobisi!
Oğlundan engel2007 yılına evli girmek istiyor
Ayçam Şaman mı?Nostaljik süsleme
Bu sefer korkutacakDar mekan sıkıntısı
'Hayatım kısıtlandı'Aşk denince gizem şart...
Çözüm önerileri'Bacaksız' Almanya'da
Dilediğiniz renkte...Gençlik çok neşeli
Evcilik oynayalım mı?Tablo gibi aynalar...
Horlama tarih olacakDeliksiz uyku için
İrfan Gürkan Çelebi:...Gel de yemek yeme...
Çalışma odaları şenlendi...Keramet pırlantada!
Yaşlılardan...'Prenses Diana'nınölümü...
Partilere alınmıyorOnun gözü parada pulda değil!
Ayrılık yalanıKilolarınızı ışınlayın
Günün mönüsüRüya yorumları
Aşk mesajları
GÜNCEL
İnsanlık İnsanlık da üvey
Şiddet büyüyor, insanlık ise küçülüyor. Çorum'daki üvey babadan sonra...
Herşey dans için
Buyrun İcra Palas
3, 2, 1... Ve başarı
Kanlı Dedeman!
Uslanmaz anne yine sahnede
Tersane çetesi yakalandı
SPOR
Uygun Uygun adım marş marş: 0-1
Kartal,F.Bahçe'nin Denizli'de 2 puan bıraktığı haftada Sivas'a Mehmet...
Alaylı protesto
Murat takımı Ümraniye'ye topla
Zico'ya ikinci neşter
Aslan işareti aldı
Trabzon'da parola: Gol
Cimbom'dan baskın
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 14°C 8°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 11°C 2°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 15°C 10°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 19°C 10°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 16°C 7°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.627,180 D:% -0,66
DOLAR S: 1,444 D:% -0,35
EURO S: 1,857 D:% 0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu