Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 02 Kasım 2006

Acil servis



Abur cubur yemek sivilce yapar mı?
Yüzümde ve vücudumda sivilceler çıkıyor. Yediklerime çok dikkat etmiyorum, abur cuburu çok seviyorum. Bunların etkisi olabilir mi? Hülya
Yenidoğan / İstanbul

Sivilce oluşumumun temeli, yağ bezleri tarafından salgılanan sebumun miktarındaki artıştır. Bu artış çeşitli nedenlerle olabilir. Örneğin; hormonal bozukluklar, genetik yatkınlık, stres, kullanılan ilaçlar, mevsime bağlı ısı değişiklikleri ve nem faktörü gibi. Özellikle çene ile alın çizgisi arasında oluşan sivilcelerde, yanlış kullanılan kozmetik ürünler en büyük sebeplerin başında gelir. Cildinizi temizlediğiniz ürünlerin cilt yapınıza uygun olması çok çok önemlidir. Uygun bakım ürünleri kullanmıyorsanız, bu durum cildinizi olumlu yönde değil, olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun için hangisi ile alakalı sivilce problemi yaşıyor olabilirsiniz, cilt tipiniz nedir, ne tür bakım ürünleri kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Dermotolog Dr. Erçin Özüntürk

***
Çocuğumun zekasını geliştirmek istiyorum
Kızım şu anda 4 yaşında ve götürdüğüm doktorlar gelişiminin normal olduğunu söylüyor. Çocuğumun zekasını geliştirebilmek için yapabileceğim bi rşey var mı?
Leyla Adalı / İstanbul

Zekanın geliştirilmesi çok yönlü bir konu. Öncelikle çocukların huzurlu, keyifli, sağlıklı bir aile ortamında olmalarının önemi biliniyor. Ayrıca anne-babanın çocuğun yaşının gelişim özelliklerini çok iyi bilmesi, onun yaşına uygun sorduğu soruları gerektiği miktarda yanıtlayabilmesi, onun merakını söndürmemesi önemli. Başka bir husus da çocukta yeni merak alanları uyandırmak. Bunun için mümkün olduğunca fazla sosyal ortama girmek, değişik özellikteki yerlerde bulunmak önerilebilir. Müzeler, tiyatrolar, sergiler, çocuğun yaşına uygun kurslar, konserler çocuklara yeni merak alanları yaratan ve bu meraklarına cevap da alabilecekleri ortamlardır. Ayrıca çocuğun yaşamdaki birçok şeyi oyun ve oyun malzemeleri ile deneyimlemesi gerekmektedir. Oyun aslında çok ciddi bir iştir. Bunun için çocuğun birçok şeyi deneyimleyebileceği oyun malzemelerine ihtiyacı vardır. Oyuncakların mümkün olduğunca fonksiyonel seçilmesi önemlidir. Çocukların gelişim alanlarının birkaçına birden hitap eden oyun malzemeleri tercih edilmelidir. Onlarla birlikte oynanmalıdır.
Pedagog Belgin Tamer

***
Yüksek tansiyon ilaçsız düşer mi?
Tansiyon hastasıyım; aldığım ilaç baş dönmesi ve bulantı yapıyor. Hipertansiyon, ilaç kullanmadan tedavi olabilir mi?
Hilmi Küçük / İstanbul

Hipertansiyon, ciddiyeti, süresi ve oluşturduğu hasarlara göre, ilaçla ya da ilaç dışı hayat tarzı değişikliği önlemleri ile tedavi edilebilir. Hipertansiyon kalp, göz, böbrekler ya da beyinde etkileri görüldüğü taktirde direkt ilaç tedavisi başlanmalıdır. Bunun yanı sıra, hayat tarzındaki değişikliklerin ilaçlara ek olarak fayda sağlayacağı unutulmamalıdır. Bunun için tuzsuz diyet, fazla kiloların verilmesi, düzenli egzersiz yapılması, kullanılıyorsa sigara, alkol ve aşırı kafein tüketimine son verilmeli.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

***
Çocuk felci aşısı ne kadar korur?
Çocuk felci nasıl bir hastalık? Aşısı çocuğa hangi ayda yapılmalı? Aşının koruyuculuk oranı nedir?
Firdes Sınır / İstanbul

Çocuk felci bir virüs hastalığıdır. Aşılanmamış her yaş grubunda gözlenebilir. 4'üncü dozdan sonra aşının koruyuculuğu yüzde 99'dur. Hastalık bağırsaklara yerleşen ve ishale neden olan virüsün, daha sonra omuriliğe yerleşmesi ile bacaklarda simetrik olmayan felçlerle seyreder; genellikle sekel bırakarak düzelir. Çocuk felci aşısı, difteri-boğmacatetanoz- menenjit (beşli karma) aşısı olarak 2, 4, 6 ve 18'inci aylarda kas içine tek bir enjeksiyonla yapılır.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak

***
Çok diyet denedim, zayıflayamadım
Çeşitli diyetler denedim. Ama bir türlü kilo veremiyorum. Neler yapmam gerekiyor? Siz ne önerirsiniz?
Hasan Bozdoğan / İstanbul

Kilo vermenize engel bir hastalığınız (tiroit hastalıkları vb.) yoksa, yapacağınız düzenli bir diyet programı ve egzersiz, kolaylıkla sorunu çözecektir. İlk iş olarak dahiliye doktoruna gidip sağlık kontrollerinizi yaptırın. Sonrabir diyetisyen ile görüşün. Size birkaç ipucu; bugünden itibaren 5 kata kadar olan merdivenleri yürüyerek çıkın, haftada 4 gün 35-45 dakika hafif tempolu yürüyüşlere başlayın, yediğiniz porsiyonları 2-4 kaşık azaltın ve yemeklerinizi yavaş yemeye özen gösterin.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

***
Prostat tekrarlar mı?
Prostat ameliyatı geçirdim. Tedavim devam ediyor. Şimdilik herhangi bir şikayetim yok. Ama ileride şikayetlerim tekrarlayabilir mi? Tekrar ameliyat olmam gerekir mi?
İhsan Yücekan / İstanbul

Prostat ameliyatlarında prostatın büyümüş olan etli dokusu kapalı veya açık yöntemle alını; kazınır veya laser ile eritilir. Ancak prostatın kapsülü, yani kabuğu duruyordur. Prostatın kapsülü sadece kanser amelitatında, yani prostat tümörü ameliyatında alınır. Bu nedenle prostatın iyi huylu büyümelerinde yapılan her türlü ameliyatta ,prostatın tekrar büyüme şansı vardır. Yıllık takiplere devam etmek gerekir.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
250 bin Seray gelse...Seray bir de beynini...
Tatlıses ve Avşar evlenmeyecek!Kusursuz bir kariyer planı
Bacaklar da huzursuzİnan inanabilirsen!
Olaylı dersaneNişana evet ihanete hayır
Hayvanlar önemsenmiyorCinsel komedi
Hepimiz kukla olmuşuz!Ömrünüze ömür katabilirsiniz...
Karın ağrısına dikkatUyku kalitesi kilo...
'Katil olabilirim'Nicole Kidman evlat edinecek
Böyle evlat dost başınaSkandalları da büyük oldu
Yıldızlar mucizeyi keşfettiÇiçek açacaklar
Ünlü romantiklerKolay baştan çıkar mısınız?
Aile mutluluğu için biraz...Günün mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Tsunami Tsunami gökten geldi
Yönetimler izin verdi, dere yataklarına evler, tek tek dizildi.
Bunu yapanlar insan olamaz
Dahiyane sergi
Diplomatik kazık
'Kansere yakalanmış'
Bayan 'gizli kasa'
Müteahhite öldüresiye dayak
SPOR
Atatürk Atatürk 88 yıl önce cevabı vermiş
Sarı-Lacivertli kulübün başkanı, Fenerbahçe Dergisi'ndeki yazısında...
Gruplara baba nasihatı
Ağır fatura
Kırmızı gördü duvara kafa attı
Sırat köprüsü
Ziya Doğan'dan sert ültimatom
Fener yine kayıp
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.601,720 D:% 0,05
DOLAR S: 1,454 D:% -0,31
EURO S: 1,855 D:% -0,30
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu