Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 05 Haziran 2006

Yarım hoca dinden ve candan...

Güzel bir ata sözümüz vardır: "Yarım doktor candan eder, yarım hoca dinden eder" diye.
Doğru bir tespit. Gerçekten de tam bir doktor hastasının sağlığına kavuşmasına sebep olduğu gibi yarım doktor da, hastasına gerekli önem ve şefkati göstermeyen doktor da hastasının hayatına, ölümüme sebep olabilir...
Bilgin ve olgun din hocası da, ona inananların dini inançlarının ve dini yaşantısının doğru ve gerçekçi bir nitelikte oluşmasına sebep olacağı gibi, yarım hocanın yani bilgisiz, bağnaz ve dar kafalı din hocası da insanların inançlarının sarsılmasına, sapmasına ve de dini yaşantılarının bozulmasına ve zararlı hale dönüşmesine sebep olabilir. O nedenle atalarımız din hocalığını can hocalığı kadar, doktorluk kadar önemli görmüşlerdir.
Şimdilerde ise, yarım din hocası hem dinden ediyor, hem de candan ediyor...
İşte, son günlerde "organ nakli caiz değil" diye fetva veren bir din hocasının bir sözde ilahiyatçının yüzünden beş hastanın hayatı tehlikeye girmiş bulunuyor...

Şerefli
din bilginleri
Her meslekte olduğu gibi, din hocaları içinde de yanlış yolda olanlar bulunabileceği gibi doğru yolda, hak yolunda ve de insanlığa hizmet yolunda olan din hocalarımız, şerefli din bilginlerimiz her zaman mevcut olmuşlardır. Bugün de bu türlü yüksek kaliteli ve yüksek karakterli din hocalarımız vardır, yarında olacaklardır. Elbette onların tarihte de sayıları çoktu.
Bizim o türlü yüksek seviyeli kamil (olgun) ve şerefli din hocalarımıza, alimlerimize, insanlığa ışık olan aydın din bilginlerimize sevgimiz, saygımız sonsuz ve sınırsızdır. Şunu da ifade edelim ki, yanlış yolda olanlar, mesleğini kötüye ve insanlığın zararına kullananlar daima azınlıktadırlar. Her mesleğin iyileri ve şereflileri daima çoğunluktadır, hem de büyük çoğunluktadır. O nedenle aşağıda vereceğimiz olumsuz örnekler bizi abartmalara götürmesin...

Zararlı
din hocaları
Üzülerek söyleyelim ki, tarihte ve günümüzde bazı din hocaları dinimiz için de, halkımız için de gerçekten çok zararlı olmuşlardır...
Bunlardan söz etmek, en azından halkımızın ve diğer din hocalarımızın uyarılmaları açısından yararlı olur diye düşünüyorum. Şurasını özellikle sayın okuyucularımızın dikkatlerine sunmak isteriz ki, bizim amacımız uyarıcılık ve yapıcılıktır. Bazılarının yaptığı gibi karalamak kötülemek değildir. Her mesleğin yanlışları nasıl açıklanıyorsa bırakın din hocalarının da yanlışları açıklansın ki, onlar da kendilerine çeki düzen versinler.

Tarihte
kötü örnekler
Tarihte, din adamlarından çok sayıda kötü örnekler göstermek mümkündür. Bunların İslam'a ve Müslümanlığa verdikleri zararın haddi hesabı yoktur.
Ahmet Refik Altınay' ın "Hoca Nüfuzu" adlı bir kitabı vardır. Altınay bu kitabında Osmanlı'da din hocalarının devlet ve halk nezdinde ne kadar büyük bir nüfuz ve itibara sahip olduklarını anlatır ve bu itibar ve nüfuzu nasıl kötüye kullandıklarına dair örnekler de verir.
Emeviler ve Abbasiler dönemlerinde din adına ne kadar büyük felaketler işlendiğini başta Şemsettin Günaltay' ın meşhur Hurafattan Hakikat'a, Zulmattan Nura adlı kitaplarından ve diğer tarih eserlerinden izlemek mümkündür.
Kısacası din hocalarının zararlı olanlarının örnekleri çoktur, ama bizim burada o konulara ayrıntılı biçimde girmemize şimdilik imkanımız yoktur. Biz din hocalarının günümüzdeki bazı zararlı faaliyetlerinden özet örnekler vererek konuyu noktalamak istiyoruz.

Verdikleri
zarar büyük
Günümüzde yarım hoca diyebileceğimiz bir takım din bilginlerinin İslam'a ve Müslümanlara verdikleri zarar ve ziyan tarihtekilerden hiç de az değildir. Hemen tekrar ifade edelim ki; bu zararlı hocalar hiçbir zaman bütünü temsil etmezler. Gerçek din alimlerimiz ve kamil hocalarımızın her zaman çoğunlukta ve bunların hak'a ve halka hizmetleri her türlü taktirin üzerindedir.

Okuyun,
anlayın
* Organ nakline karşı çıkan öyle bir iki tane değil, bu türlü yarım hocalar oldukça çoktur, o sebepledir ki; yurttaşlarımızın organ bağış ve naklinde çok zayıftır. Dolayısıyla bu zararlı tutum birçok hastanın hayatına sebep olmaktadır.
* Müslümanları kafir ilan edip de, Müslüman ülkeleri darı harp ilan edenler de yarım hocalardır. Bunların işlediği suç ve felaketlerin maddi hesabı yoktur.
* Avrupa ülkelerinde vatandaşlarımızın darı harpcilere, sözde dindar holdinglere soyulmalarına yarım hocalar aracılık etmişlerdir. O holdingleri öven vaazlar vermişler ve böylece vatandaşlarımızın soyulmasına yardımcı olmuşlar ve de soygundan pay almışlardır.
Her mahallede büyücülük, muskacılık yapanlar da hep yarım hocalardır. Bunlar da halkı din istismarı ile soymaktadırlar.
* Müslümanları tarikat ve cemaatlere bölenler ve bunları birbirine düşman haline getirenler de yarım hocalardır, sözde şeyhlerdir.
* Amerika'nın kucağına oturup da onların ağzınca, dinler arası diyalog fetvaları verenler de yarım hocalardır.
* Yine Amerika'nın kucağına oturup onların sağladığı imkanlarla TV kurup, oradan buraya sapkın yayınlar yapanlar da yarım hocalardır.
* İran'da on binlerce Müslüman'ı idam eden, halkın hayatını zehir eden, beş milyon İranlı'nın ülkesini terk etmesine sebep olan mollalar da yarım hocalardır, İslam'ın ruhunu kavramayan, barış dini olan İslam'ı savaşçılık olarak, kavgacılık olarak anlayan psikolojik sorunlu yarım mollalardır.
Görülüyor ki, yarım hocalar hem dinden ediyor, hem de candan ediyor, hem huzur ve barıştan ediyorlar.. Yarım hocalar en tehlikeli insanlardan daha zararlıdırlar. Çünkü bunlar kendi sakat ve sapık düşüncelerini hep Allah adına gerçekleştirmeye çalışırlar. Yüce Allah İslam'ı da Müslümanları da bu sözde hocaların, yarım hocaların şerrinden korusun...
GÜNCEL
Sır 'Sır'ı kokladılar
İstanbul Avcılar'daki bir kamyonette yapılan aramada, tam 207...
Peri diyarında huzur
Rengarenk lezzet
Biraz daha dayan
'İş' kaybı için dava!
Silahla şaka 25 yıl getirdi
Derya'nın şansı
SPOR
Finiş Finiş kötü oldu: 1-0
Türkiye, Almanya ve Hollanda'da oynadığı hazırlık maçları serisinin...
Mustafa ile polemiğe girmem
Tümer: O Takım
Beşiktaş:...

3 günleri kaldı
Çarşı dergiye karşı!
Ülker Şampi...
Sol icin tercih Van der Meyde
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Açık 27 C,Açık 16 C
ANKARA - Açık 35 C,Açık 17 C
IZMİR - Par. Bul. 28 C,Par. Bul. 15 C
ANTALYA - Açık 32 C,Açık 25 C
ADANA - Açık 31 C,Açık 25 C
EKONOMİ
IMKB E: 39.212,460 D:% 2,13
DOLAR S: 1,545 D:% -0,19
EURO S: 1,992 D:% 0,30
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu