TASKOBİRLİK'in (Nevşehir Üzüm ve Mamülleri Tarım Satış Kooperatifleri Birliği) bilimsel danışmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, domateste yüzde 85 oranında bulunan likopen adlı maddenin, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını önlediğini, likopenin sağlık açısından öneminin son yapılan bilimsel araştırmalarla da ortaya konulduğunu belirtti. Prof. Dr. Nevzat Artık, likopenin başta prostat olmak üzere sindirim sistemi, göğüs ve akciğer kanserinin de vücutta etkin bir şekilde güç kazanmasının en büyük engelleyicilerinden biri olduğunu açıklayarak şunları söyledi: "Karpuz, tropikal meyveler ve kırmızı greyfurtta bol miktarda bulunan likopen, domates ve domates suyunda ise yüzde 85 oranında bulunuyor.
C VİTAMİNİ İÇERİYOR Domatesin içerdiği C vitamini nedeniyle, dişler, kemikler ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için de yararlıdır. Domates mineral bakımından da oldukça zengindir. Domates ve domates suyunda bulunan minerallerden biri olan selenyumun, gelişmenin sağlanması, metabolizmanın düzenlenmesi, kısırlığın önlenmesi ve pankreasın harekete geçirilmesinde de etkilidir. Mide ve bağırsak rahatsızlığı olanların, asit etkisi nedeniyle çiğ domates yerine pişmişini tercih etmeleri gerekir."