Çikolatalı Armut Tatlısı HAZIRLANIŞI Armutların saplarını ayırmadan soyup tencereye koyun. Üstüne toz şeker ve tarçın ekin. 3 bardak su ve limon suyunu ilave edin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin. Tencerenin içindeki su bitip içindeki şeker yanmaya başlayana kadar pişirin. Karamel rengi olan armutları servis tabağına yerleştirin. Tenceredeki şekerli sosu armutların üzerine gezdirin. Sos için margarini eritin ve kakao ile karıştırın. Kakao eriyince pudra şekeri ve su ilave edip sosu 5 dakika kaynatın. Devamlı karıştırarak ılıtın ve armutların üzerine dökerek servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 6 adet armut * 1 su bardağı toz şeker * Yarım limonun suyu * 2 çay kaşığı tarçın * Sos için: 3 çorba kaşığı su * 3 yemek kaşığı kakao * 3 yemek kaşığı pudra şekeri * 1 yemek kaşığı margarin
*** Naneli Cacık HAZIRLANIŞI Yoğurdu derin bir kaseye alın ve azar azar su ilave ederek iyice ezin. Kıvamının koyu olmasına dikkat edin. Salatalıkları çentikleyip küçük küçük doğrayın. Dilerseniz rendeleyebilirsiniz. Sarımsakları soyup ezerek, salatalık ve tuzla birlikte yoğurda ilave edin, hepsini birlikte karıştırın. Kaselere paylaştırın. Sonra üzerini kuru nane, kıyılmış dereotu, kırmızı pul biber serpiştirin. 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip, servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 500 gr yoğurt * 1-2 adet salatalık * 2 diş sarımsak * Kuru nane veya dereotu * Tuz, kırmızı pul biber * 1 çorba kaşığı zeytinyağı
*** Tavuklu Dürüm HAZIRLANIŞI Sütü ılıtıp maya ve şekeri içinde eritin. Yoğurt, sıvıyağ, un ve tuz ilave edip yoğurun. Hamuru 20 dakika bekletin. Sonra 8 parçaya bölün ve tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Teflon tavada iki taraflı pişirin. Pişirdiğiniz pideleri bir örtüde bekletin. Tavuk göğsünü ince ince uzunlamasına doğrayın. Tavada margarinle kavurun. Üzerine taze soğan, yeşil biber, pul biber ve tuzu ekleyip, kavurun. Kıvırcıkları ve domatesi doğrayıp hazırladığınız tavuklu karışıma ekleyip pidelerin içine eşit miktarda paylaştırıp dürüm şeklinde sararak servis yapın. MALZEMELER (8 kişilik) * 4 adet tavuk göğüs * 4 yaprak kıvırcık salata * 4 taze yeşil soğan, maydanoz * 2 adet domates, tuz * 2 çorba kaşığı margarin * Karabiber, pul biber * Hamuru için: 4 su bardağı un * 2 çorba kaşığı sıvıyağ * 2 çay bardağı süt * 1 çay kaşığı kuru maya * 1 çorba kaşığı yoğurt * 1 kesme şeker, tuz
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * Şam fıstığı: Kurutulup kavrulduktan sonra kullanılan bir fıstık türüdür. Tatlılarda, pilavlarda, dolma içlerinde ve dekoratif olarak tercih edilir. * Tatlı kırmızı toz biber: Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup öğütülmesiyle elde edilmiş bir lezzet verici. Yahniler, harçlar, soslar ve çorbalarda kullanılır. * Tarçın (çubuk): 200 yıl öncesine kadar, en az bugünkü karabiber kadar yaygın kullanılan bir baharat çeşidiydi. Günümüz Türk mutfağında ise bazı harçlar ile sütlü tatlıları lezzetlendirmek üzere kullanıyor. * Toz tarçın: Çubuk tarçın gibi, günümüz Türk mutfağının bazı harçları ile sütlü tatlılarda tercih edilir. * Vanilya: Meksika kökenli bir baharat türüdür. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır. * Zencefil: Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır. Dünya mutfaklarında çeşitli yemeklerle kullanılan açık renkli bir baharattır.