Çinko eksikliğinin başta bağışıklık sistemi olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, çinkonun özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olduğunu bildiriyor. Taze istiridye, zencefil kökü, süt tozu, yumurta sarısı, ceviz, havuç, mısır, sığır karaciğeri ve soya fasülyesinde bol miktarda çinko bulunduğu kaydedildi. Çinko eksikliğinin pek çok sağlık sorunu da beraberinde getirdiği bildiriliyor. Dr. Alan Stewart ve Dr. Stephan Davies, "Hastalanmadan Yaşamak Bizim Elimizde" isimli kitapta, vücuda yeterli çinko alınmaması durumunda pek çok sağlık sorununun ortaya çıkacağı uyarısında bulunuyor. Bu sorunlar şöyle sıralanıyor: "Sık ve/veya ağır enfeksiyonlar, bir çok deri sorunu, yaraların yavaş iyileşmesi, doğuştan sakatlıklar, geç cinsel olgunlaşma, kısırlık, çocuklarda yavaş büyüme, cinselg üçsüzlük, sperm sayısında azlık, cinsel istek azalması, davranış ve uyku bozuklukları, psikiyatrik sorunlar, başta kepek ve saç dökülmesi, iştahsızlık, mide-bağırsak bozuklukları."
ÇİNKO İLAÇLARI ÇOK YARARLI Araştırmalar, çinko eksikliği bulunan hayvan ve çocukların enfeksiyon hastalıklarına daha yatkın olduğunu gösteriyor. Bağışıklık sistemi zayıflamış yaşlılarda da ağızdan verilen çinkolu ilaçların çok yararlı olduğu biliniyor. Uzmanlara göre özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarının yoğun olduğu kış aylarında çinkonun önemi daha da artıyor. Alman Beslenme Cemiyeti'ne göre, kişilerin çinkoya olan ihtiyaçları değişkenlik gösteriyor. Stresli kişiler sakin kişilere oranla, gebe ve emziren kadınlar normal kadınlara oranla daha fazla çinkoya gereksinim duyuyor. Normal koşullar altında yetişkinlerin günde 15 mg çinko almaları öneriliyor. Çinkodan zengin besinler taze istiridye, zencefil kökü, pirzola ve biftek gibi kaslı etler, süttozu, yumurta sarısı.