Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 20 Ağustos 2005

Her hamilelikte 1 diş kaybı görülebilir!



Gebelikte ağız florasının ve hormonal yapının değişmesi; ihmal edilen diş bakımı ağrılarına, diş eti sorunlarına ve hatta iltihaplı diş eti şişkinliklerine neden olabiliyor...

***

Her hamilelik 1 diş kaybına neden olabilir

Gebelikte ağız florasının ve hormonal yapının değişmesi; ihmal edilen diş bakımı ağrılarına, diş eti sorunlarına ve hatta iltihaplı diş eti şişkinliklerine neden olabiliyor....

Hamilelik sırasında diş bakımı, diğer zamanlardan farklı olarak bazı ayrıcalıklar içermektedir. Öncelikle; eğer hamilelik planlı olarak devreye alınıyor ise, hamile olacak anne ilk olarak diş ağız sağlığını bir diş hekimine kontrol ettirmesi gerekmektedir. "Ülkemizde doğum hazırlığı olarak, doğacak bebeğin altını bağlayacak beze kadar özen gösterilirken, esas unsur olarak annenin sağlığı göz ardı edilmektedir" diyen Unident Diş Klinikleri Şefi ve Yöneticisi Doç. Dr. Ahmet Kurtaran, gebelikte diş bakımının önemini anlattı: "Hamilelik sırasında, ağız florası ve ph'sı (yani ağız içi yapısı, doğal olarak zaten mevcut bazı bakteriler ile ağız içi asit-baz dengesi) ile hormonal yapı, değişebilmektedir. Bu sebeple masum bir çürük derinleşebilmekte veya ihmal edilen bir kök ve kanal enfekte olabilmektedir. Bu da sonuçta hamilelik sırasında; ağrılara, dişeti sorunlarına ve hatta iltihaplı diş eti şişkinliklerine neden olabilmektedir.

'İLAÇLARA DİKKAT'
Bunları engellemek için hamilelik sırasında; doktor kontrolü haricinde keyfi olarak alınacak; ilaç ve antibiyotikler, doğacak yavru için sakıncalar doğurabilmektedir. Ayrıca hamilelik dönemi bazı anneler açısından, iç bulantıları hatta kusmalarla geçebilmektedir. Mide asiditesi, ağız asit-baz dengesinden farklıdır. İşte tüm bu gerekçeler nedeni ile ağız ve diş etlerinin de böyle bir hamileliğe hazır olması zorunludur.

'İLK AYLAR ÇOK ÖNEMLİ'
Hamilelik sırasında da pek tabii ihtiyaç duyulursa diş hekimine gidilmelidir. Bebeğin ana rahminde tutunup gelişmeye başladığı ilk aylar çok daha önemli ve daha titizlikle davranılması gereken aylardır. Bilindiği gibi; anne ile çocuk arasındaki tüm ilişki ve bağ, 'göbek bağı' adı verilen bir atar-toplar damar sistemi ile sağlanmaktadır. Biz diş hekimleri de çoğu zaman, içinde vazo- konstrüktör ajan içeren anestezi iğnelerini yapmaktayız. İşte bu da, çocuğu besleyen göbek bağlantısındaki damarların büzülmesine neden olabilmekte ve hatta bilinçsizce yapılan bu iğneler, düşüklere dahi neden olabilmektedir. İşte bu önemli neden gereği, anneyi kontrol altında tutan kadın-doğum uzmanının bilgi ve onayı ile diş hekiminin, içinde 'damar büzücü ajanlar içermeyen' anesteziler kullanması tavsiye edilir.

'RÖNTGEN AZ ŞUALI OLMALI'
Hamilelik sırasında röntgen şualarının da bebeğe ve anne üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu sebeple eğer bir röntgen çekimi gerekiyor ise bu amaca uygun üretilmiş 'kurşun önlükler' anneye giydirilir. Ayrıca; daha düşük şua veren (ki şimdilerde bilgisayar aracılığı ile çekilen, RVG'ler) röntgen cihazları olarak kullanılmalıdır.

'SÜT-YOĞURT...'
Anne karnında gelişmeye başlayan bebek, tüm ihtiyaçlarını ana kaynak olan annesinden sağlamaktadır. Bebeğin; kemik ve diş jermlerinin gelişimi için, kalsiyuma ihtiyacı vardır. Hamile bir kadının günlük kalsiyum ihtiyacı 1200 miligram kadardır. Bu da yaklaşık 1.5 litre süt veya muadili yoğurtpeynir ve kalsiyumca zengin gıda alınması anlamını taşır. Bunun muadili bir takviye tablet alınacak ise, bu kalsiyum tabletleri de doktor tavsiye ve gözetiminde yapılmalıdır. Eğer yukarıdan beri anlatılanlara riayet edilmezse halk arasında yaygın anlayış; 'Her hamilelik 1 dişe mal oluyor' söylentisi gerçekleşebilir."




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Kocasının peşini bırakmıyorHülya'ya komşu olacak
Bülent Ersoy da sırlarını...Köstek değil destek oluyor
Bambaşka bir Bayülgen...Kavgacı Demet
O artık şarkıcıPatronuyla eğlendi
Düğün 1 Ekim'de yapılacakKuş kafesi
Yaz fırsatlarını kaçırmayınTakılar kişiliğinizin aynası
Çantalar olmadan asla olmuyor!Uykusuzluk ve stres yapan...
Her yaşta 'tuz'...Hepatit B'ye karşı havuç
Soğuk algınlığı ve grip...Güncel Sağlık
Üzüm kan yapıcıİshalli çocuğa su verin
Üzüm ve incir ye, kalbin...Evlenin, uzun yaşayın!
Sofralara 25 yıl...Soğan ve sarımsak, ter...
Lezzet sofrasıÖldüren Komiklikler
Guinness rekorlarıGünün Öyküsü
Mesaj kutusu
GÜNCEL
Ferrari, Ferrari, kapış kapış!
Değeri 160 bin eurodan başlayıp 400 bin euroya kadar çıkan dünyanın...
Eğitime 10 puan!
Acıtmayın canını
Mıcır kabusu!
Fındık cinneti
En yaramazları, 'Afacan'
Kurtarma komedisi
SPOR
Hayran Hayran kaldılar
Antrenman turları yapan Schumacher, "Olağanüstü bir çalışmaya imza...
Yıldırım'a söz
Fener'e müjde
Gerets uyardı
Presle boğun
Bir yerli garanti!
Gonzalez'e ekstra zam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 29 C,Par. Bul. 19 C
ANKARA - Par. Bul. 33 C,Par. Bul. 17 C
IZMİR - Par. Bul. 34 C,Par. Bul. 18 C
ANTALYA - Açık 31 C,Açık 21 C
ADANA - Par. Bul. 30 C,Par. Bul. 23 C
EKONOMİ
IMKB E: 28.234,310 D:% 0,84
DOLAR S: 1,375 D:% 0,40
EURO S: 1,672 D:% 0,21
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu