Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 20 Ağustos 2005

Lale devri gibi

Bir yanda ekonomik durgunluk, diğer yanda Ferrari kuyruğu! Bir yanda işsizlik, diğer yanda tek kişinin bile başvurmadığı iş garantili ücretsiz kurs!.



KAPORA YATIRIP BEKLİYORLAR
Türkiye, dünyanın en lüks otomobili olarak gösterilen Ferrari satışlarında birçok Avrupa ülkesini, hatta Ferrari'nin anavatanı İtalya'yı bile solladı. Ferrari'nin Türkiye için ayırdığı yıllık 14 araçlık kontenjan bu yılın ilk yarısında tükenince, rakam 2'ye katlanarak 28'e çıktı. Bu da yetmeyince, Türkiye'de 400 bin euroluk Ferrariler'den almak isteyenler, kapora yatırarak kuyruğa girdi ve sıranın gelmesini beklemeye başladı.

KURS VAR, İŞ VAR, GELEN YOK
İşsizler ordusunun her gün arttığı Türkiye'de, ilginç bir örnek İzmir'de yaşanıyor. Türkiye Tekstil Hazır Giyim Deri Sanayii Araştırma Vakfı'nın "iş garantili ücretsiz kursuna" tek bir kişi bile başvurmadı. Vakıf Müdürü Yaşar Nergiz, "İş garantili tekstil elemanı yetiştirme kursu açtık. Yemek, yol masrafı da bizden. Sigortalı işleri hazır. Yine de kimse gelmedi. Şaşırıp kaldık" dedi.

LALE DEVRİ NEDİR?
1718-1730 yılları arasındaki Osmanlı dönemi... Bu dönemde Batı örnek alınarak matbaa kuruldu, yeni köşkler, saraylar ve lale bahçeleri yapıldı. Bu saraylara hizmet veren tekstil ve porselen yatırımlarına gidildi. Ancak bunlar için kaynak yoktu. Bu yüzden yeni vergiler getirildi. Ağır vergiler halkı bezdirdi, isyan çıktı. Sultan 3. Ahmet tahttan indirildi, Lale Devri sona erdi. Lale Devri, halk arasında ise şu anlama geliyor: Borç içindeyken aşırı bir rehavet ile hareket edip günü yaşamak, olmadık lüks ihtiyaçlar çıkartıp, onları elde etmekle uğraşmak.


***

Ferrari, kapış kapış!

Değeri 160 bin eurodan başlayıp 400 bin euroya kadar çıkan dünyanın en lüks otomobili Ferrari, Türkiye'de adeta kapışıldı. Kontenjanın 2 katı talep şaşırttı.

Dünyanın en pahalı ve lüks otomobili olarak bilinen Ferrari, Türkiye'de yok satıyor. Ferrari'nin İtalyan üretici firması Fiat'ın 2005 yılı için Türkiye'ye ayırdığı 14 adetlik kontenjan, talebin ancak yarısını karşılayabildi. 2005 Nisan ayından itibaren Koç Grubu ile Fiat arasındaki ortaklıkla kurulan distribütör firma FerMas Otomotiv, gelen yoğun talebi sıraya koymak zorunda kaldı. Türkiye'ye ayrılan 14 adetlik kontenjan, 2005 yılının ilk yarısında çoktan tükendi.

KAPORALAR BİLE YATTI
Gelen yoğun talep karşısında şaşkına dönen FerMas Otomotiv yetkilileri, üretici firma Fiat'dan Türkiye'ye ayrılan talebin artırılmasını istedi. Ferrari almak için şu anda kuyruğa giren birçok kişi, yüz binlerce dolarlık kaporalarını bile yatırdı. "Ferrari olarak Türkiye'deki en büyük sıkıntımız, talebi karşılayacak kadar aracımızın olmaması" diyen Tofaş CEO'su Alfredo Altavilla, İtalya'dan 2006 yılı için 15 araçlık kontenjan ayrıldığını söyledi. Altavilla buna karşılık Ferrari'ye olan talebin bunun 2 katından fazla olduğunu belirterek, sırada bekleyen birçok müşterinin olduğunu kaydetti. Müşterilerin talebini karşılayamadıkları için üzgün olduklarını dile getiren Altavilla, Türkiye pazarına güvendiklerini de ifade etti.

'TÜKETİCİ MARKAYI TANIYOR'
Türk
tüketicisinin Ferrari markasını çok iyi tanıdığını kaydeden Altavilla, "Türkiye olgun bir pazar ve lüks spor otomobillere önemli oranda bir ilgi söz konusu. Dolayısıyla, tüketici Ferrari markasını çok iyi tanıyor" dedi. Altavilla, her yeni Ferrari modelin bir öncekinden farklı tasarlandığı için talebin de sürekli canlı kaldığını kaydetti.


Erkan KIZILOCAK

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Eğitime 10 puan!Acıtmayın canını
Mıcır kabusu!Fındık cinneti
En yaramazları, 'Afacan'Kurtarma komedisi
Şelalede rafting!3 trilyon heyecanı
Kınalı asker, törenle gider'Alo, kan lütfen'
'Cep'te devrimShell alanlara Formula sürprizi
İktidarsızlık testiBıçak parasına jet hapis
Hastanede intiharHer uyarıya kulak asma
Çığlık at, formda kalRayda patlama!
Güne bakışGüne bakış
Güne bakışGüne bakış
EKONOMİ
2 2 günde tamam
Koç, Tansaş'ı almak için masaya oturduğu Doğuş'la 2-2.5 günde el...
Mortgage sancısı!
Hem lüks, hem ucuz konut
Dargelirli 'ev'lenecek!
İGDAŞ'a abone yağdı
'Türk turizmi Schumacher gibi'
Motorine 8 YKr zam
MAGAZİN
Bu Bu ne hız Tyson
Tyson! Formula 1 yarışlarını izlemek üzere İstanbul'a gelen ünlü...
Hisar'da sıra gecesi
Derya'dan mesaj geldi
Kına gecesinde tatsızlık
Kulis böceği
Cilt güzelliğinin sırrı...
Uzun süre bronz kalmak çok...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 29 C,Par. Bul. 19 C
ANKARA - Par. Bul. 33 C,Par. Bul. 17 C
IZMİR - Par. Bul. 34 C,Par. Bul. 18 C
ANTALYA - Açık 31 C,Açık 21 C
ADANA - Par. Bul. 30 C,Par. Bul. 23 C
EKONOMİ
IMKB E: 28.234,310 D:% 0,84
DOLAR S: 1,375 D:% 0,40
EURO S: 1,672 D:% 0,21
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu