Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 18 Ağustos 2005

Güncel Sağlık



Her ateşli hastalıkta antibiyotik kullanılmaz
ÖZELLİKLE
kış aylarında sık sık ateşli hastalıklar, salgınlar yapar. Bu hastalıkların çoğunluğu gripal enfeksiyonlar biçimindedir ve kaynakları çoğunlukla virüslerdir. Bunlara antibiyotikler kesinlikle etki edemez, sadece bazı yan etkilerin görülmesine veya vücutta o sırada bulunan birçok bakterinin direnç kazanmasına neden olur. Virüsler, yapısı en basit mikrop gruplarından biridir. Bakterilerin hassas bir dış duvarı, içeride çalışan, birçok madde üreten sistemleri vardır. Antibiyotikler çoğunlukla bu sistemleri bozarak bakterilerin ölmesine veya çoğalmasının durmasına neden olur. Virüslerde bu sistemler olmadığından antibiyotikler etki edemez. Çünkü virüsler, istedikleri maddelerin üretimini, insan hücrelerinin kendi sistemlerini kullanarak başarırlar, bu üretimin durdurulmaya çalışılması ise insan hücrelerinin yapısını bozabilir.

Sağlıklı bir kalp için
UZMANLAR
, sağlıklı bir kalbe sahip olmanın yolunun, düşük kolesterollü diyet uygulamaktan geçtiğini belirtiyor. Uzmanlar, sağlıklı bir hayat için şu noktaların mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatıyor: "Alkol kullanmayın. Tavuk ve hindi pişirirken derisini mutlaka çıkartın. Kremalı ve ağır tatlılar yerine, taze meyveleri tercih edin. Salatalarda mayonez ve krema yerine, limon ve sirke kullanın. Haşlanmış patatesi tereyağı, mayonez, sosis vb. ile yemeyin. Çay ve kahvelerinizde tam yağlı süt yerine az yağlı süt kullanın. Yağ ve kolesterolden zengin, çok yüksek kalorili besinlerden kaçının. İhtiyacınızdan daha fazla kalori almamaya özen gösterin. Pizza, pide ve benzeri besinlerde, peynir, salam-sosis vb. içerenlerin yerine sebzeli olanları seçin. Lifli besinleri, kepekli ekmek ve çörekleri tercih edin."

Parkinson ve Alzheimer hastaları için umut
İSKOÇYA
'da bilimadamları, dünyada ilk kez, insan embriyosuna ait kök hücrelerinden, sadece sinir hücrelerinden oluşan bir küme geliştirdi. İskoç bilimadamları, İngiltere'de insan embriyonuna ait kök hücrelerle tıbbi deneyler yapmalarına izin verilen ilk ekipti. Şimdi de bu hücreleri sinir kök hücrelerinden oluşan bir küme geliştiren ilk ekip oldular. Geliştirilenler, beyin ve merkezi sinir sisteminin inşasına yardımcı olan hücreler. Uzun vadeli hedef, bu tekniği kullanarak, Alzheimer ve Parkinson gibi beyin rahatsızlıkları bulunan kişiler için beyin dokuları geliştirebilmek. Yapay yollarla geliştirilen sinir hücreleri yeni ilaçların etkisinin ölçülmesi için de kullanılabilecek. Ayrıca, bu hücreler, beynin nasıl geliştiği ve beyin rahatsızlığı durumunda hangi noktalarda sorunlar yaşandığının tespit edilmesi için de bilimadamlarına yardımcı olacak.

Aklınızda bulunsun
* Bazı bakteri türleri bilinen en sağlam canlı organizmalardır. Bir bakteri türü, iyonize radyasyonun insanlar için öldürücü dozunun 10 bin katı kadarında yaşayabilir. Isının 306 olarak kaydedildiği yer olan East Pacific Rise'deki sülfürlü deniz yatağı deliklerinde bir başka bakterinin çoğaldığı bulunmuştur.

*
Bir insanda ortalama 80 trilyon hücre bulunmaktadır. Eğer bu hücrelerde bulunan kromozomlar hücrelerden çıkartılıp uç uca eklenebilseydi, 136 milyar kilometre uzunlukta olurdu. Eğer güneş ile dünya arasındaki mesafenin sadece 150 milyon kilometre olduğunu hesaba katarsak, bu muazzam uzunluğu düşünmek oldukça zor.

* İdrar zifiri karanlıkta parlar.

*
Parmak izleri gibi dil izleri de her insan için benzersizdir.

A'dan Z'ye hastalıklar

Enfarktüs: Kalbi besleyen büyük damarlardan birinin aniden tıkanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Enfarktüs krizi geçiren hasta; kalp bölgesinde ani bir ağrı hisseder. Bütün benliğini ölüm korkusu sarar. Nefes almakta zorluk çeker. Yapılacak ilk iş, hastanın 45 derece bir meyille oturmasını sağlamaktır. Sonra; vakit geçirmeden doktor çağrılır. Enfarktüs krizini atlattıktan sonra kesin istirahat ve doktorun dediklerine uymak şarttır.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
60 trilyon kızıma feda olsunEn güzel yüzler
Gizem bebeğini aldırdı!..Alişan mankenliğe soyundu
Çekimler start aldıİbrahim-Ajda düet yaptı...
Aydan evleniyorBir taşla iki kuş
Çizgi ötesiİtiraflar
Günün ÖyküsüMesaj kutusu
Alt yazıDiş eti çekilmesi
Yürüyüş, kadınları...Cinsel hayata bitkisel destek
Kalbinizin doktoru besinlerSağlığınız için ilk...
Kilolara karşı en tatlı savaşLolitalara birbirinden...
Mutsuzluk, sindirim...Sistit aşısı yolda
Kil maskesi ciltte...Saç dökülmesi ihmale gelmez
Lezzet sofrasıAhucan neşe saçıyor...
İmajını değiştirdi...Ricky baba oluyor
İki resim arasındaki 7...
GÜNCEL
Soysal'a Soysal'a büyük vurgun
2 bankacı, Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal'ın...
Artık ağlamak yok
Ecel, damı deldi!
Tüp dördüz yasak
AKUT varsa hayat var!
Rahat uyu Neslihan
Çocukların günahı ne?
SPOR
Komşu'dan Komşu'dan uyarı
9 yıl aradan sonra Ay-Yıldızlı ekibin başına geçen Terim...
En zor süreç
Rehavet ikazı
Devam kararı alındı
Futbolda deprem
Sırp darbesi
İnatçı Newcastle
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 29 C,Par. Bul. 20 C
ANKARA - Par. Bul. 38 C,Par. Bul. 19 C
IZMİR - Par. Bul. 34 C,Par. Bul. 17 C
ANTALYA - Açık 31 C,Açık 21 C
ADANA - Açık 31 C,Açık 22 C
EKONOMİ
IMKB E: 27.906,280 D:% -1,24
DOLAR S: 1,371 D:% 1,52
EURO S: 1,683 D:% 1,14
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu