Etli Patates Dolması HAZIRLANIŞI Kıymanın içine incecik doğranmış soğanı, yıkanmış pirinci, ince kıyılmış maydanozu tuzu, karabiberi, et yağsızsa 1 kaşık margarini ekleyip iyice karıştırın. Sert olmaması için azıcık suyla sulandırın. Soyulmuş ve bir oyacak ile içleri oyularak çıkartılmış patateslerin içlerine hazırladığınız malzemeyi doldurun. Kalan 1 kaşık margarinle sulandırılmış salçayı ve az miktarda suyu kaynatın. Tepsiye dizilmiş patateslerin üzerine bu suyu döküp, pişirin. Sonra sıcak olarak servis yapın (patatesleri hafif kızartarak da dolmayı hazırlayabilirsiniz). MALZEMELER (6 kişilik) * 1 kg patates * 250 gr kıyma * 2 çorba kaşığı margarin * 2 çorba kaşığı pirinç * 1 çorba kaşığı salça * 2 adet soğan * Maydanoz, tuz, karabiber
*** Elmalı Pasta HAZIRLANIŞI Sosu için unu, şekeri, yumurtayı sütü iyice karıştırıp muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Vanilyayı ve margarini ilave edip, karıştırın ve soğumaya bırakın. Bir kasede sıcak suyu, hazır granüle kahveyi ve şekeri karıştırın. Kekin tabanını kahveli sosun yarısı ile ıslatın. Sosun içine iri çekilmiş fındıkları karıştırın. Kekin üzerine, fındıklı sosun yarısını koyup, düzeltin. Dilimlenmiş elmaları fındıklı sosun üzerine dizin. Kekin ikinci katını da aynı şekilde yerleştirin. Kalan sosu üzerine döküp, kaşık ile düzeltin. En üstünü de süsleyip, buzdolabında en az 1 saat soğuttuktan sonra servis edin. MALZEMELER (8 kişilik) * 2 katlı sade hazır kek * Sosu için: 4 adet kesme şeker * 1.5 su bardağı sıcak su * 2 tatlı kaşığı granüle hazır kahve * Kreması için: 1 adet elma * 1 su bardağı damla çikolata * Yarım litre süt, 2 yemek kaşığı un * 4 yemek kaşığı şeker * 1 paket vanilya, 1 yumurta * 1 su bardağı fındıkl 100 gr margarin
*** İmambayıldı HAZIRLANIŞI Patlıcanları alacalı soyun, ortasını açın. Tuzlu suda bekletin. Domatesi soyup doğrayın. Soğanları doğrayın. Sarmısakları dilimleyin. Maydanozları kıyın. Domates, soğan, maydanoz, sarmısak, şeker ve tuzu bir kaba koyup iyice karıştırarak ovun. Patlıcanların ortalarına bu harçtan koyup yayvan bir tencereye dizin. Üstüne ve aralarına kalan harcı dökün. Zeytinyağı ve su ile patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuk olarak servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 5 orta boy patlıcan * 4 büyük soğan * 3 büyük domates * 10 diş sarmısak, tuz * 1 tatlı kaşığı toz şeker * Yarım bardak zeytinyağı * 2 bardak su, maydanoz
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? ŞU HAMURUNUN YAPILIŞI Malzemeler: 1.5 litre için 500 ml su, 200 gr margarin, 1 çay kaşığı tuz, 275 gr elenmiş un, 8 yumurta, 15 gr toz şeker. * Yeteri kadar suyu küçük parçalara bölünmüş yağ ve bir tutam tuzla birlikte bir taşım kaynatın. Tencereyi ocaktan alın. Unu ilave edin, tahta bir kaşıkla karıştırın. Tencereyi tekrar ateşe koyun. Yumurtaların tencerede pıhtılaşmaması için hamuru bir çırpma kabına alın ve 1 yumurta ilave edin, karıştırın. Diğerlerini de sırayla ilave edin iyice çırpın. 4. yumurtayı iyice çırpıp ilave edin. Hamur parlamaya başlayıp mikserin ucundan akar kıvama gelince hazır demektir. Hamuru bir krema sıkma torbasına doldurun ve tarif edildiği şekilde hazırlamaya devam edin. Tepsiye dilediğiniz şekilde sıkın. Hamuru hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri yumurtaları hamur hafif soğuduktan sonra ilave etmektir. Kıvamın yeterli olup olmadığını anlamak için de yumurta ile karıştırdıktan sonra temiz parmağınızın sırtıyla hamura dokunun. Hamur toplu halde parmağa yapışıyorsa kıvamı tamdır. Hamurunuz tutmuş demektir.