Kıymalı Bezelyeli Pilav HAZIRLANIŞI Kuru bezelyeleri bir gece önceden ıslatın ve ertesi gün 45 dakika kadar düdüklü tencerede tuzlu suda haşlayın. Sade pilav pişirin. Kıyılmış soğanı, kıymayı ve yağı bir kapta kavurun. Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Haşlanmış bezelyeyi ve yeterince tuzu ilave edin, karıştırıp ateşten indirin. Pilavı servis tabağına boşaltın. Üzerine de kıyma sosu döküp rendelenmiş kaşar peynirini serperek servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 2 bardak et suyu veya tavuk suyu * 2 bardak pirinç, tuz * 2 yemek kaşığı tereyağı * Sosu için: 250 dana kıyma * 1 orta boy soğan * 1 yemek kaşığı margarin * 1 yemek kaşığı domates salçası * 1 çay bardağı kuru Amerikan bezelyesi * 50 gr taze kaşar peyniri
*** Çilekli Dondurma HAZIRLANIŞI Çileklerin saplarını ayıklayıp, 4-5 kez iyice yıkayın. Porselen bir kaseye koyup üzerine 1 adet limonun suyunu gezdirin. Şekeri bir tencereye koyup üzerine 2 su bardağı suyu ilave edin ve 5-10 dakika kaynatın. Şurubu ateşten alıp soğutun. Soğuk şurubu çileklerin üzerine döküp iyice karıştırın. Sonra bu karışımı tel süzgeçten ezerek porselen bir kaba geçirin. Bu renkli şurubu buz kalıplarına koyun ve buzdolabın buzluğuna koyarak donmasını sağlayın. Ara sıra kalıbı alarak iyice karıştırıp tekrar buzluğa koyun. İstediğiniz donma derecesine geldiğinde, servis yapın (Çilekli sulu karışımı robottan geçirerek de yapabilirsiniz). MALZEMELER (8 kişilik) * 500 gr çilek * 300 gr toz şeker * 2 su bardağı su * 1 adet limon suyu
*** HAZIRLANIŞI Kabakları kazıyıp, yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Bir tavaya zeytinyağını koyup ince doğradığınız soğanları sararıncaya kadar kavurun. Daha sonra sırasıyla küçük küçük doğradığınız domatesleri, biberleri ve kabakları ilave edip bir miktar daha kavurun. Az miktarda su ilave edip kendi yağında kalana kadar pişirin. Nane ve dereotu ile süsleyerek servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 kg kabak, * Yarım çay bardağı zeytinyağı, * 2 adet orta boy soğan, * 2 adet domates, * 1 adet sivri biber, * Nane, dereotu, karabiber, tuz, *** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * Karamel hazırlamanın kolay yolu da var: Bunun için, 1 kahve kaşığı su için 5 kahve kaşığı şeker yeterlidir. * Pirinç pilavı yaparken: Suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz oluduğunu göreceksiniz. * Kesik limonu saklamak için: Limonun üzerine tuz serpin . * Zeytini daha lezzetli hale getirmek için: Bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz. * Katı yumurta elde etmek için: 15 dakika kaynatın. Kabuklarının kolay soyulmasi için kaynattığınız kaba tuz atabilirsiniz. Suyunu da sakın dökmeyin. Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği su budur. * Omletinizi bal ile yapmayı denediniz mi?: Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kırın. Çok lezzetli bir yumurta yiyeceksiniz. * Kuş üzümlerini ayıklamak için: Onları bir avuç unla ovuşturun ve kalın delikli bir süzgece atın, un ile beraber çöplerin de düştüğünü göreceksiniz.