ÇİNKO bir trafik yönetici olarak, vücut sürecinin etkin akışını, enzim sistemlerinin ve hücrelerin bakımını yönetir. Protein sentezi ve kalojen oluşumu için gereklidir. Kas kasılmalarını idare eder. Ensülinin oluşumuna yardımcı olur. Çinko birçok enzimden meydana gelir. Kanın stabilitesi için önemlidir (kanın içerisindeki E vitamininin konsantrasyonunu uygun bir şekilde tutar ve vücudun asit-alkalin dengesini korur). Üreme organlarının gelişiminde önemlidir, kısırlığın tedavisine yardım eder. Bazı çalışmalar, beynin fonksiyon göstermesinde ve şizofreni tedavisinde önemini göstermektedir. Önerilen günlük miktar yetişkinler için 12-15 mg'dır (Emziren anneler için bu miktar daha fazladır). Aşırı terleme günlük olarak 3 mg'a kadar çinko kaybına neden olabilir. Gıdaların içerisindeki çinkonun büyük bir kısmı, işleme sırasında yok olur ya da besin değeri düşük toprak nedeniyle, hiçbir zaman yeterli miktarda var olmaz.
En iyi doğal kaynakları Et, karaciğer, deniz ürünleri (özellikle istiridye), buğday tohumu, bira mayası, balkabağı çekirdeği, yumurta, toz hardal