Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 23 Haziran 2005

Çocukların geleçeği için



Korku hayatın vazgeçilmez bir parçası... Ancak onunla birlikte yaşamayı öğrenmek ve ona karşı güçlü olmak, bu problemi tamamen ortadan kaldırmakla eş değerdir. "100 Sorun 100 çözüm" adlı çalışmada, bu konu en ince biçimde irdelenmiş. Özellikle çocukların yaşadığı başta korku problemi ve diğer sorunlar, ebeveynler için oldukça dikkat edilmesi gereken konular. Her türlü korkunun aşılabileceğini belirten uzmanlar, bu konulara önemli saptamalar yaptı.

85 -Karakterini doğru şekillendirin

Küçük yaşlardan itibaren, çocuklarınızın yapmasını istemediği bir konuyu, korkutucu bir şekilde ona anlatırsanız ilk dönemler bu amacınıza ulaşırsınız. Ancak ilerleyen yıllarda bu, çocuğunuzun psikolojisini son derece kötü etkileyecektir. "İğne yaparım", "Öcü var", "Seni yerler" gibi anlamsız ifadeler, çocuğunuzun ürkek büyümesini ve gelecekte sorunlu bir çocuk olmasına neden olacak.

86 - Endişenizi onlara belli etmeyin

Çocukların, son derece zeki oldukları artık kanıtlanmış bir gerçek. Sizin aile içinde yaşananlardan dolayı yaşadığınız endişeleri, kesinlikle çocuğunuza yansıtmayın. Yaşadığınız tartışmalardan çocuğunuzun haberi olursa, buna göstereceği tepkiler sizi şaşırtabilir. Bu konularda yapacağınız hatalar, yavrunuzun içine kapanık veya sinirli bir yapıya doğru itecektir.

87 - Gelecek kaygısı büyük bir sorun

Gençlik yıllarıyla birlikte, birçok kişide gelecek korkusu baş gösterir. Bu kişilerin yeterince hayata hazırlanmamasıyla ilgilidir. Daha çok genç erkeklerde görülen gelecek korkusunu aşmak çevresine bağlıdır. Hayata pozitif bakmayı öğrenen gençler, bu korkuya karşı daha güçlü olacaktır. O nedenle, bu şekilde korkuları olan gençler kendilerini gelecekte karşısına çıkacak sorunlara karşı hazırlamalı. Bunu başarırlarsa, sorunlar bitecektir.

88 - Babalardaki korku en tehlikeli olanı

Evlilik öncesi gençlik yıllarında yaşanan gelecek korkusu, evlilikle birlikte daha farklı bir boyut alır. Özellikle yeni doğan bir bebeğin sorumluluğuyla birlikte, bu sorun bazen kişinin psikolojik sınırlarını oldukça zorlar. Bu konuda büyük iş, adamın eşine düşüyor. Kadın, her konunuda eşinin yanında olacağını kocasına hissettirirse, bu sorun da büyük ölçüde azalır. Bu kanıtlanmış bir gerçektir. Uzmanlar, kadınların böyle zamanlarda panik yaşamaları halinde, olayların kötü boyutlara ulaşacağı konusunda uyarıyor.

89 -Yalanlara karşı neler yapılmalı?

Yaşları 4'ü geçen çocuklar, bazı durumlarda yalana başvurabilir. Bu elbette hiçbir anne ve babanın istemeyeceği bir durumdur. Bu Tip durumlara, anne ve babaların, bazı şaka yoluyla söyledikleri yalanlara, çocuklarını da alet etmesinden kaynaklanabilir. Çocuğunuz yalan söylüyorsa, sakın sert tepkiler göstermeyin. Bu onu daha da yalancı bir hale getirecektir. Yapmanız gereken, çocuğunuzun yaşı çok küçük olsada, her konuda doğruyu konuşması konusunda uyarmak. Tabii bu çok akıllıca bir yöntemle yani sevgiyle olmalı.

90 -Okula gitmek istemiyorsa...

Okula yeni başlayan çocuklar, bazen bu duruma alışamayabilir. Bunun sonucunda, okula gitmemek için elinden geleni yapar. Sakın sizin çocuğunuzda bu kategoriye giriyorsa, sert tedbirler alarak onu ikna etmeye çalışmayın. Bu, onu okuldan iyice soğutacaktır. Daha da öte, okul onun için bir işkence gibi olacaktır. Aman dikkat!..

91 -Utangaçlıkta çözüm sizde

Çekingenlikle başlayan ve daha sonra ileri boyutlara ulaşan utangaçlık probleminin çaresi o kişinin kendisidir. Elbette psikologlar, bu konuda çeşitli öneriler sunar ama her şey yine o kişide biter. Çevrenizdekilere bakarak bu sorunun üzerine gidin. Evde tek başınıza, konuşmalar yapın. Espri yeteneğinizi geliştirmeye çalışın. Bu size rahatlık kazandıracaktır.

92 -Dikkat bozukluğu zeka geriliği değil

Yapılan araştırmalara göre, dikkat bozukluğu yaşayan çocuklar, "zeka geriliği" diye algılanıyor. Bu doğru değil hatta durum tam tersidir. Öncelikle çocuğunuzun problemini öğrenmeye çalışın. Psikologlar, dikkat bozukluğu konularında çok özel çalışmalar yapmaktadır...

YARIN: Geç konuşma, televizyon ve çocuk, vs...




DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Çöpten hastane!Unutulmaz sözler
Yeşilçam güldürüyor!Gökyüzünün dişi hakimleri!
Cinnete öfke!Dayaktan ölüme 30 yıl hapis
Gerçek sevgi, dayanışmadır!Kıskançlık çıldırttı
Ateş ve Kuğu'ya ödülOkumadan yeme!
Atlara özel huzureviEvlada pastalı mesaj
Antalya yanıyor!Aşık olmanın 7 gerçeği!
Besle kargayı...Sağlam kalp de kriz geçirir
Başarısızlığın nedeni aileMezartaşları 'mani'siz
Tükürük yuttu, öldü!Küçük hafızların gururu
İmam katili yakalandı!Vişne için ölüyordu!
İmam katili yakalandı!..Vatandaş yazıyor
2 talihliye 479'ar Bin YTLGünün Öyküsü
Güne bakışGüne bakış
Güne bakışGüne bakış..
Alt yazı
EKONOMİ
Kartta Kartta panik var
ABD'de çalınan 40 milyon kredi kartı şifresi arasında, Türkler'e ait...
2 müjde verdi
Bilgisayarda market devri
Vakıf'ta deprem
Avea 1 yaşında
Finansbank'a 450 milyon $
CEO'ların tercihi iş zekası...
MAGAZİN
Ölecek Ölecek mi?
atv'nin zirvedeki dizisi 'Aliye' sezon finali yaparken akıllarda...
Hülya- Nejat atışması
Ebru Akel'in çocuk özlemi
Cem kırdı geçirdi
Senar rahatsızlandı
12 milyon dolarlık ev
Askerlik sana yakışır Kenan...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Açık 24 C,Açık 16 C
ANKARA - Par. Bul. 23 C,Par. Bul. 8 C
IZMİR - Açık 31 C,Açık 17 C
ANTALYA - Açık 28 C,Açık 18 C
ADANA - Par. Bul. 26 C,Açık 20 C
EKONOMİ
IMKB E: 26.779,270 D:% 0,12
DOLAR S: 1,357 D:% -0,33
EURO S: 1,645 D:% -0,33
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu