Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 16 Mart 2005

Doktorlara soru yağıyor



Her biri alanında uzman olan 6 doktor hizmetinizde. Büyük ilgi gören yazı dizisine, sizlerden soru yağıyor... Soruların tamamı, geliş sırasına göre yanıtlanacaktır...

***

Hızlı kilo vereyim derken sağlığınızdan olmayın...

"18 yaşındayım, hızlı olarak kilo kaybetmek istiyorum. Kendi başıma diyet uyguladım ama mide sorunu yaşamaya başladım. Ne yapmalıyım?"
CEVAP:
Yaş olarak çok gençsiniz ve acele etmemeniz gerekiyor. Hızlı vücut ağırlığı değişimini gerektirecek bir sağlık sorununuz yoksa, aceleci davranmamanızı öneririm. Kısa süreli vücut ağırlığı değişimleri, metabolizmanızı yoracak ve sağlıksız hale getirecektir. Tam olarak bir yaşam ve beslenme tarzı değişikliği sağlamalısınız. Bu, ileriki yaşamınızda da hastalığa yakalanma riskinizi azaltacak bir hamle olur. Mutlaka yardım alın Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam şekline dönüştürmelisiniz. Kendi başınıza yapacağınız bilinçsiz değişimlerle, sağlığınızı tehlikeye sokabilirsiniz. Sadece mide sorunu değil, daha ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmamak için kendi yöntemlerinizle hareket etmeyin, mutlaka bir diyetisyenden yardım alın.

"Ben, Giresun'da oturuyorum, burada yardım alabileceğim bir diyetisyen var mı?"
CEVAP:
Sevgili okurum, Türkiye'nin her yerinde bulunan diyetisyenleri ve ulaşabileceğiniz telefonlarını, internet sitesinden veya Türkiye Diyetisyenler Derneği merkez şubesi Ankara'dan öğrenebilirsiniz: www.tdd.org.tr Adres: Talat Paşa Bulvarı Gevher Nesibe İşhanı 6. Kat No:113/44 Hamamönü/ Ankara Tel: 0 (312) 311 13 76 - 0 (312) 311 96 49 Faks: 0 (312) 311 13 10

"Antalya'da oturuyorum. Danışmanlık hizmeti almak istiyorum. Ne yapmam gerekir?"
CEVAP:
Sorunuzun yanıtı yukarıda, ama bir diğer seçenek de Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümü.

"2 ay gibi bir süre yürüyüş yaptım ama zayıflayamadım. Ne önerirsiniz?"
CEVAP:
Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeden, sadece yürüyüş yaparak zayıflamanız oldukça güçtür. Değişmeyen yeme tarzı, her defasında yürüyüş ile birlikte yaptığınız kaybı yerine koyacak şekilde sizi yönlendirir. Görülüyor ki, aslında egzersiz alışkanlığınız da kalıcı yönde değişime uğramamış. Geçici değişimler gerek beslenmenizde, gerek egzersizde kalıcı sonuçları doğurmazlar. Genelde çabuk değişmeleri, artış ya da azalışları meydana getirirler. Geri dönüş olacaksa, kısa süreli vücut ağırlığı kaybı ya da kazanımı anlamlı değildir. İstenilen, kalıcı yaşam tarzı ve bunun beraberinde getirdiği değişimlerdir. Bunun sağlamak için kararlı ve istekli olmak yeterlidir. Bu aslında en zor aşamadır. İstekli olmadıktan sonra, size verilecek beslenme veya egzersiz programlarının bir etkinliği olmayacaktır.

"30 yaşında, sağlıklı bir erkeğim. Muhasebecilik yapmaktayım. Aldığım kilolar, bel ve göbek bölgemde toplanıyor. Yüzüm oldukça zayıf ve bu beni rahatsız ediyor. Zayıflamaya çalıştığımda ise yüzüm daha da zayıflıyor ve çöküyor. Ne önerirsiniz?"
CEVAP:
Öncelikle, kilo aldığınızda ve verdiğinizde vücut ağırlığınızda meydana gelen değişimlerinin nasıl olduğunu bilmek gerekiyor. Sıkıntı, stres, hastalık, mevsimsel ve daha birçok nedene bağlı olabilecek bu değişimler sırasında yardım alıp almadığınız da önemli bir diğer nokta. Sağlıklı ve kontrol altındaki vücut ağırlığı değişimlerinde; bahsettiğiniz çökmenin sadece yüzde değil, vücudun hiçbir bölgesinde yaşanmaması hedeflenir. Kendi başınıza uyguladığınız yöntemler ile bu değişimleri yaşıyorsanız, çökmenin bundan kaynaklanması muhtemeldir.

Plastik cerrahla görüşün
Hızlı ve açlığa dayalı yöntemler de bunun en büyük nedenlerinden birisidir. Yalnız şunu da söylemeliyim ki; sadece yüz bölgesinden ya da sadece basenden, sadece karın bölgesinden ağırlık artışı veya kaybı sağlayacak bir yöntem yoktur.
Yüzünüz ile ilgili genel görünüşte bir sıkıntınız var ise, bir plastik cerrah ile görüşmenizi öneririm. Plastik cerrah, yapacağı muayeneden sonra size sağlıklı olup olmadığınızı ve ne tarz bir tedavi yürütebileceğinizi söyleyecektir.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Sağlıklı hamilelikŞiddet eğilimi olan...
Giyim tarzınız ve erkeklerMigren ve sırt ağrısına dikkat
Ağız kokusuna çözüm: YoğurtKadınlar, 2005'te...
Kansere karşı brokoli ve domatesŞifalı bitkilerin etkisi
Karaciğere zarar veren...Avrupa'nın en büyük...
Tıp sözlüğüLezzet sofrası
Çizgi ötesiMesaj kutusu
GÜNCEL
Türk'e Türk'e sınırdışı
Kanada'da mühendislik okuyan İsmail Güner (23), kadın...
Ona nasıl kıydılar
Öğretmene piyango
Elveda Gözde
Balık yağı zekayı vuruyor
Kadın, sese aşık oluyor!
Ve ilik bulundu
SPOR
Müthiş Müthiş teklif!
Sarı-Lacivertliler, sezon sonunda İnter'den ayrılacağını açıklayan...
Fener'den daha iyiyiz
Büyüklere ceza yağdı
Avrupa'da başarı şartı
Bahane yok
Aslara kelepçe
Sergen yetişecek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 14 C,Par. Bul. 8 C
ANKARA - Par. Bul. 11 C,Açık -2 C
IZMİR - Par. Bul. 18 C,Açık 7 C
ANTALYA - Açık 20 C,Açık 9 C
ADANA - Par. Bul. 18 C,Par. Bul. 9 C
EKONOMİ
IMKB E: 26.547,170 D:% -1,45
DOLAR S: 1,299 D:% 0,27
EURO S: 1,729 D:% 0,00
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu