* Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenilirse; öksürüğü keser, balgam söker. * Ardıç taze meyvelerinin ezilmesi ile elde edilen şurup, öksürüğe çok iyi gelir. * Böğürtlen yaprakları, içeriği oluşmadan toplanıp gölgelikte demetler halinde kurutulur ve bundan yapılan şurup içilirse; kanı temizler, öksürüğe, iyi gelir. * Ebegümeci, göğsü yumuşatır. Öksürük kesici olduğundan, bronşite ve nezleye faydalıdır. Bulantı ve kusmalara karşı da yararlıdır. * Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup, ağrıları dindirici ilaç olarak kullanıldığı gibi, öksürüğe ve öksürük gıcığına etkilidir. * Ihlamur çayı, kronik öksürüğü keser. Ter ve balgam söktürücüdür. * Kenevir çayı balla tadlandırılıp içilirse, öksürük, boğmaca ve ses kısılmasına karşı iyi gelir. * Kırmızı yaban mersini yapraklarından yapılan şurup, öksürüğe etkili olur. * Meyan kökü şurubu, öksürüğü keser.