Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 20 Ekim 2004

Anamın kızlık soyadı..

Bana ilk sorduklarında, iki dakika düşünmüştüm.. Ama şimdi ölmüş anamın genç kızlık soyadını bilmeyen kalmadı..
Önce bankalar başlattı sanırım: "Sen o musun bakalım? Söyle ananın genç kızlık soyadını.."
Sonra gerisi geldi.. Kör değneğini beller gibi hep aynı şifre.. "Ananızın genç kızlık soyadı ne?"
Şimdi iyi bir aile terbiyesi almamış olsam, "Ula anamı karıştırma, yoksam senin ananın sürmeli gözlerinden başlarım..." diyeceğim..
Dijitürk'ten bile sordular kayda düşmek için: "Ananızın genç kızlık soyadı neydi Halit Bey?"
Bakkaldan sigara almaya çekiniyorum, anamın genç kızlık soyadını soracaklar diye..
Kurye bir zarf getiriyor eve.. Kapıyı açıyorsun, alıyorsun.. Nah alıyorsun.. Önce hüviyet.. Ben şahsen basın kartımı gösteriyorum. Başbakanlık'ın verdiği, çok itina ile hazırlanmış, onlarca kez hüviyet cüzdanının yerine geçerliliği kabul edilmiş bir varak.. Yok... İlle de nüfus cüzdanı.. Kapısında ismim yazılı evde, benden nüfus cüzdanı soruluyor..
İyi güzel de.. Ulam memlekette dört bir yanlarda sahte hüviyetler, sahte pasaportlar sonbahar yaprakları gibi havada uçuşurlarken, işgüzarlığa kitakse.. Tahtakale'de 100 doları bastırdın mı, anında diplomatik pasaportun hazır oysa.. Duruşmalara girip çıkan sahte avukatlar, ilkokul mezunu ama duvarları diplomalı doktorlar gırla..
Bu yukarıda yazdıklarım, yaşamımızın maskaralıklarından küçük bir bölüm..
Üçbeş gün önce bir kurye geldi.. Bir zarf getirip verdi, sadece bir imza..
Girdim içeriye açtım.. İçinden "Ölüme Övgü" diye bir kitap çıktı..
"Sel Yayıncılık" tan yollanmış..

Ölüme Övgü..
Ölümle tanışıklığım vardır.. "Övgü" ye gelince, çok bazen..
Çiçero tarafından, 2000 yıl önce yazılmış.. Lise yıllarımda, felsefe derslerinden merhabam var o zatla.. Hani pepemeliğini gidermek için ağzında çakıl taşlarıyla uzun uğraşlar veren ve sonradan bizim dilimize "çaçaron" sözcüğünü kazandıran bir eski Romalı devlet adamı.. Düşünür, feylesof ve çok bilge bir hatiplerin hatipi..
Bugünlerde o ölüm denilen şey, eski ahbaplarım arasında dolanıp duruyor..
Elimin altında birkaç polisiye roman vardı.. Onları bıraktım.. Nasılsa sonları daha belirsiz.. Asıl son, ölüme dair o "Ölüme Övgü" yü okudum pazar günü.. 2000 yıl öncesinden, "ona" dair birtakım anlatıları..
Kitap, 2004 Eylül basımlı.. Daha dumanı üstünde.. Çeviri Cânâ Aksoy'un..
Aşağıda, okuduklarımdan bazı alıntılar bulacaksınız.. Ve aklınızın bir köşesinde bulunsun, televoleler, fıstıki makamlar, kıçlar, göbekler, altınlar, paralar, Porsche'ler, yatlar, katlar geçici dünya halları, sanal bir hallar.. Gerçek olan sadece o.. Ölüm..
Hepinize uzun ömürler dilerim dostlarım, ama şimdi 2000 yıl önce ölmüş bir büyük düşünür konuşuyor.. Okumak istemeyen tüyer.. (Nereye kadar?)

Çiçero söylüyor..
Eflatun, ölüm cezasına çarptırılan Sokrates'i yargıçların önünde konuşurken anlatır.. Bakalım neler söylüyordur o sırada Sokrates: "Yüce yargıçlar, ölüm cezasına çarptırılmamın benim için iyi olduğuna yürekten inanıyorum. Çünkü öldükten sonra şu iki şeyden biri olacak: ölüm ya bütün duyuları toptan alıp götürecek, ya da ölümle birlikte bu dünyadan ayrılıp başka bir dünyaya geçeceğiz. Buna göre duyum işlevi büsbütün kayboluyorsa, kimi zaman rüyada bile bozulmayan deliksiz bir uykuya benziyorsa ölüm, tanrılar aşkına, ne büyük bir kazançtır ölmek.
Böyle bir geceye yeğ tutulabilecek kaç gün sayılabilir, hele durmadan akan o sonsuz zaman bu uykuya benziyorsa, benden mutlu insan kim olabilir? Ama ölümün bizi bu dünyadan başka bir dünyaya, bu dünyayı terk etmiş ölülerin yaşadığı dünyaya götüren bir yolculuk olduğu hikayesi doğru ise, daha mutlu olur elbet insan.
... Artık ayrılık vakti geldi. Herkes kendi yoluna. Ben ölmeye, siz yaşamaya. Hangisi daha iyidir dersiniz? Bunu yalnız ölümsüz tanrılar bilir. Hiçbir insanın bunu bildiğini sanmam."


... Doğrusu hangi ömür uzundur ki? Şöyle de sorulabilir: İnsana uzun gelen şey nedir? İhtiyarlık değil midir?
'Çocukluk, delikanlılık demeden Ömrümüz oldukça Haber bile vermeden Yakamıza yapışan.'
Ama ihtiyarlığın öteside, bizi bekleyen hiçbir şey olmadığı için, ihtiyarlığın uzun sürdüğünü söyleriz. Buna benzer şeylere "Uzun" ya da "Kısa" dememiz, o şeyin o durumda ne oranda dağıtıldığına bağlıdır.
Aristotales'in söylediğine göre, Avrupa'nın bir bölgesinden Pontus'a akan Hypanias Irmağı civarında doğan ve yalnızca bir gün yaşayan küçük bir hayvan vardır. Bu yaratıklardan sekiz saat yaşamış olanı uzun yaşamış sayılır. Gün batımına kadar yaşayanı ise öldüğünde kocamıştır. Hele o gün, yılın en uzun günü ise. En uzun insan ömrüyle sonsuzluğu karşılaştıralım. Bu minnacık yaratıklarla neredeyse aynı varlıklar sınıfında; kısa ömürlü varlıklar arasında buluruz kendimizi.
... Bize gelince, "emri hak" vaki olup, bu dünyadan ayrılacağımız gün gelip çatınca, şükran duyarak, sevinç içinde boyun eğelim ölüme. Besbelli bize ayrılan ebedi istirahatgahımıza gidebilmemiz, ya da bütün heyecanlardan ve sıkıntılardan kurtulabilmemiz için bir hapishaneden, zincirlerimizden kurtulduğumuzu düşünelim. Öte yandan, tanrı buyruğunu vermemişken, başkaları korkunç bulsalar da, son günün bizim için hayırlı olduğuna inanalım. Ölümsüz tanrıların ve her şeyin anası olan doğanın hazırladığı hiçbir şeyi kötü saymayalım. Dünyaya gelişimiz bir kaza, bir rastlantı değildir. İnsanoğlunun ne yapıp ne ettiğini gözleyen bir kudret vardır elbette. Bu kudret bir soy yaratıp onun üremesini sağlayarak, türlü acılarla onu eritip bitirdikten sonra ölümün kucağına atacak bir kudret değildir. Bu kudreti; bir barınak, bizi koruması için hazırlanmış bir sığınak gibi görelim."
( x ) Ölüme Övgü.. Çeviren Cânâ Aksoy.. Sel Yayınları.. Eylül 2004..

***


Yaşşa Galatasaray!.
Galatasaray düğün-bayramda.. 100'üncü yaş gününü kutluyor şenliklerle..
Bir Fenerbahçeli olarak, ben de sevgiyle kutluyorum bayramlarını..
Daha nice 100 yıllara.. Dünya durdukça dursunlar..
Kızıma bir Galatasaray bayrağı ısmarladım.. Getirsin de cama, balkona, görülür bir yerlere asayım diye..
Berfu, acaip şaşkınlıklara düştü:
Baba hasta değilsiniz di mi? Ateşiniz filan?
Anlattım ki ona, Galatasaray'ın Başkanı Sayın Özhan Canaydın, günler öncesinden "Cimbomlular" ı evlerine bayrak asmaya çağırmakta..
Oturduğum sitede yüzlerce konut var ama, ilaç için bir Galatasaray bayrağı bile göremedim..
Oysa kendi rivayetlerine göre, taraftarı en fazla olan camia.. Öyle söylüyorlar. Söylesinler.. Dilin kemiği mi var sankim? Ve "En büyük biziz.." diyen başkana da ayıp oluyor hani..
Aslında Galatasaray'ın bayramını bütün Türkiye kutlamalı.. Bu ülke insanına çok sevinçler, çok gururlar yaşatmıştır.. Hakkı inkar edilemez..
Öte yandan, biz Fenerbahçeliler'in kadir-kıymet bilir olduğumuzu göstermenin de tam sırasıdır.. Şimdi kendi bayramlarıdır ama, Fenerbahçe'yi de hiç bayramsız bırakmamışlardır.. Kabul günlerinde ikramda hiç kusur etmemişler, 5-6, Allah ne verdiyse hüsnü kabullerde bulunmuşlardır..
O bizim en kıymetlimizdir.. Neşe kaynağımızdır.. Mutlanma vesilemizdir..
Siz bakmayın dünkü gece tekmillerinin birden Fransız olmalarına, canı gönülden Lyon'u tutmalarına.. Yadsımayın Fransız olmalarını; Fransız kültürlüdürler zira..
Yaşasın, hep yaşasın Galatasaray..
Yaşasın ki, biz Fenerbahçeliler neşemizi bulalım şu dar-ı dünyada..
Fax : 0212 2815840
GÜNCEL
Hamam Hamam patladı
Neye uğradıklarını şaşıran turistler, peştemalla...
Barış yemeğine rağmen kan aktı
Soyguna davet
Küçük çocuk, çukur kurbanı oldu
Koca dayağı 'haklı'
Kırmızı daha mı güvenli!
Çınar altı aşıkları
SPOR
Hüsran Hüsran gecesi
Karşılaşmaya çok iyi hazırlanan Fenerli taraftarlar, karşılaşmanın...
Kadıköy yerlebir: 1-3
Pes etmedik
Özür diliyoruz
Prag'da ses yok
Silahımız çok
Umut, Kartal olmaya yakın
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 23 C,Par. Bul. 15 C
ANKARA - Par. Bul. 25 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Par. Bul. 29 C,Par. Bul. 10 C
ANTALYA - Par. Bul. 29 C,Par. Bul. 17 C
ADANA - Par. Bul. 32 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 22,551 D:% 0.97
DOLAR S: 1,481,000 D:% -0.13
EURO S: 1,851,000 D:% -0.11
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu