Körili Sebze Çorbası Hazırlanışı Öncelikle havucu, patatesi ve soğanı soyun ve diğer sebzelerle birlikte küçük küçük doğrayın. Kaynamış suyun içine, havuç, karnabahar, patates, soğan, bulyon, köri ve biberi koyun. Ocağı orta sıcaklığa getirin. Daha sonra içine kremayı ilave edip karıştırın. Yaklaşık 20 dakika kadar sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorbayı sıcak olarak servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 4 fincan su *2 adet havuç * 1 küçük karnabahar *1 patates, 1 soğan * 1 adet tavuk bulyon *1 tatlı kaşığı köri * 1 kutu krema *Tuz, beyazbiber
*** Dana Rosto HAZIRLANIŞI Fırını 250 derecede ısıtın. Etin fazla yağlı ve sinirli kısımlarını temizleyin. Tuzlayıp biberleyin, yağlanmış tepsiye yerleştirip üzerine sıvı yağ sürün. Rostoyu çok kızgın fırına verin, bu şekilde etin öz suyunun dışarıya çıkmamasını ve çabucak kızarmasını sağlayın. Kızarmaya başlayınca ısıyı 150 dereceye düşürün. Eti 60-75 dakika kızartın. Pişmesine 10 dakika kala soğan ve havuçları soyup fındık büyüklüğünde doğrayın ve rostonun etrafına serpiştirin. Piştikten sonra tepsiden alarak, sıcak bir yerde muhafaza edin. Tepsiye salça ve bir su bardağı su ekleyip 3-4 dakika kaynatıp süzgeçten geçirin. Rostoyu ince dilimlere kesin ve servis kabına yerleştirip üzerine sosu dökün. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 kg dana kontrfile *1 soğan, 1 havuç * 1 çorba kaşığı salça *1 fincan sıvı yağ * Tuz, karabiber
*** Kabaklı Börek HAZIRLANIŞI Kabakları soyup rendeleyin ve suyunu süzün. Peyniri ezin ve kabakla karıştırın. Diğer taraftan yumurtaları çırpın ve yoğurtla birlikte karıştırın. İçine de küçük parçalar halinde margarini koyun. Sonra orta büyüklükteki bir tepsinin içine bir yufka serin. Onun üzerine bir buçuk yufkayı parçalayarak yayın. Hazırladığınız yumurta ve yoğurt harcını yufkanın üzerinde güzelce yayarak dökün. Harçtan biraz ayırın. Kalan bir yufkayı da en üste koyun. Ayırdığınız harcı bu yufkanın üzerine sürün ve 180 derece ısıtılmış fırında, 20 dakika pişirin. MALZEMELER (12 kişilik) * 1 kg kabak, tuz *3 adet yufka * 200 gr beyaz peynir *1 su bardağı yoğurt * Yarım paket margarin
MUTFAK REHBERİ BAHARATLAR NERELERDE KULLANILIR? * MERZENGÜÇ: Kekiğin kullanıldığı tüm yemeklerde.
* REZENE: Peynir ezmelerinde, turşularda, beyaz soslu et, tavuk, dana ve kuzu eti yahnilerinde.
* SAFRAN: Balık çorbalarında, pilavlarda, zerdelerde, v.s.
* SAKIZ: Bazı dondurmalarda, muhallebide ve aşurede.
* SALEP: Kaymak dondurmada, sütlü ve sıcak içeceklerde.
* SARIMSAK: Dünyanın en eski baharatıdır. Çok dikkatli ve çok az kullanın.
* SOĞAN KÖRPE (Echalote): Yeşil soğanlar köküyle söküldüğü zaman cevizden daha küçük soğanın başıdır.Bütün alamünit yemeklerde, bu soğanlar kırılarak kullanılır. Sebebi birkaç dakika içerisinde pişer ve kaybolur.
* SUMAK: Güneydoğu kebaplarında.
* TARAĞON: Sos bernezde, sote et yemeklerinde, sirke yapımında, piliç, tavuk eti yahnilerinde, salatalarda, v.s.