HAZIRLANIŞI Bir tencereye bol su koyup, kaynatın. Tuzunu atıp makarnayı ilave ederek haşlayın. Zeytinyağında rendelenmiş soğanı pembeleştirin. Küp doğranmış domatesi ekleyip tuzunu, karabiberini ilave edin. Koyulaşıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan almadan adaçayını ilave edin. Pişen makarnayı süzün. Ayrı bir kapta doğranmış sosisleri kızartın ve sosunu içine katıp karıştırın. 5 dakika daha kaynatın. Servis tabağına aldığınız makarnanın üzerine düküp servis yapın.
MALZEMELER (5 kişilik) * Yarım paket çubuk makarna * 250 gr sosis * 3 domates * 3-4 adaçayı yaprağı * Yarım çay bardağı bulyonlu su * 1 soğan * Tuz, karabiber * 4 çorba kaşığı zeytinyağı
Meyveli Muhallebi
HAZIRLANIŞI Dövülmüş damla sakızını sütle birlikte hafifçe kaynatarak eritin. Ayrı bir tencerede margarini eritin. Unu ekleyip pembeleştirin. Ilık sütü azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Koyulaşana kadar pişirin. Kase ya da kupları bölüştürün. Bir kasede bal, karanfil ve kuru yemişleri karıştırın. Muhallebilerin üzerine koyup soğuduktan sonra dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın.
MALZEMELER (5 kişilik) *1 çorba kaşığı margarin * 3 çorba kaşığı un * 1 litre süt * 3 parça damla sakızı * Yarım su bardağı kuru üzüm * Yarımşar bardak, küp kesilmiş kuru incir, kayısı * Yarımşar su bardağı antep fıstığı, badem * 1 çorba kaşığı bal * Yarım çay kaşığı çekilmiş karanfil
Pilavlı Türlü
HAZIRLANIŞI Sebzeleri ayıklayıp yıkayın. Tencerenin dibine önce taze fasulyeleri ve dilimlenmiş havuçları dizin. Diğer sebzeleri sırayla dizin. En üste domatesleri ve sıvı yağı koyup bir tabak kapatın. Kısık ateşte kapağını açmadan 1 saat pişirin. Bu arada pilav için tereyağını eritin. Yıkanmış pirinci ekleyip kavurun. Suyu, et suyu bulyonunu ilave edip pişirin. Sebzeler ılınınca türlünün üzerine pilavı yayın.
MALZEMELER (5 kişilik) * 1 adet soğan * 1 havuç * 1 kereviz * 3 domates * 1 kırmızı biber * 1 kabak * 1 patlıcan * 250 gram taze fasulye * 1 su bardağı bamya * 2 sivri biber. Pilav için * 2 bardak pirinç * 100 gr tereyağı * 1 tablet et suyu * 2 su bardağı et suyu
Mutfak Rehberi
MAKARNA pişirirken, suyunu çektirerek pişirmek gerekir. İçinde bulunan B vitamini, kaynatıldığında suya geçiyor. Bu su atıldığında vitamin değeri kalmaz. SEBZELERİ doğradıktan sonra uzun süre bekletmemek gerekir. İçindeki vitaminler ısıya ve ışığa dayanıksızdır. Doğrar doğramaz pişirmek gerekir. SALATALARI anında doğrayıp tüketmek gerekir. Salata yapılırken küçük doğranması da besin değerini düşürür. İri doğranması daha faydalıdır. YUMURTAYI fazla haşlarsanız, protein yapısı bozulur. Yumurtayı 3 ile 5 dakika arasında haşlamak yeterlidir.